Home VestiPolitika i društvo U Evropi jačaju rasizam i ultradesničarske partije

U Evropi jačaju rasizam i ultradesničarske partije

by bifadmin

Jačanje rasizma i ksenofobije mogu doprineti porastu broja ultradesničarskih poslanika na izborima za Evropski parlament u maju naredne godine. Sesilija Malmstrom, komesar EU za unutrašnje poslove, iznela je pred novinare zapažanje da još od Drugog svetskog rata nije bilo toliko članova ultradesnih partija u predstavničkim telima Unije, i Evrope generalno.

DCF 1.0

Ona je fenomen rasta rasizma i ksenofobije okarakterisala kao kontraproduktivan za evropsku ekonomiju kojoj su preko potrebni obučeni i kvalifikovani radnici kojih nema dovoljno u Evropi, i koji bukvalno moraju da se uvoze. Emigranti trenutno čine 4% populacije EU ali Evropska komisija saopštava da bi njihov broj trebalo da se poveća kako bi se ublažile posledice bele kuge i starenja stanovništva.

Uporedo sa rastom ksenofobije, postoje nagoveštaji i jačanja evroskepticizma – tako je britanska desničarska partija UKIP najavila porast broja antievropskih glasača na izborima u maju naredne godine. Međutim sa ovim se ne slažu neka ispitivanja javnog mnjenja.

Izvor: Presseurop

Pročitajte i ovo...