Home VestiEkonomija JP Morgan Čejs nudi 11 milijardi dolara za vansudsko poravnanje?

JP Morgan Čejs nudi 11 milijardi dolara za vansudsko poravnanje?

by bifadmin

Zbog brojnih malverzacija, među kojima su i prodaja hipotekarnih obveznica pre izbijanja finansijske krize i manipulisanje cenom električne energije, Njujorško tuilaštvo vodi nekoliko istraga protiv JP Morgan Čejsa. Ova banka juče je američkim vlastima ponudila 4 milijarde dolara za vansudsko poravnanje međutim za 24 sata ova opnuda je porasla na 11 milijardi, i to 7 milijardi u kešu i ostatak za svoje klijente, tvrde anonimni izvori.

morgan cejs

Ova cifra međutim još može da se menja, pretpostavlja se – naviše. Trenutno je JP Morgan u pregovorima sa američkim Ministarstvom pravde, Komisijom za hartije od vrednosti, Kancelarijom za stanovanje i urbani razvoj i Njujorškim tužilaštvom. Banka pokušava da omekša suprotnu stranu, koja na nju vrši pritisak mesecima, pregledajući njeno dosadašnje poslovanje.

Za sada se zna da je jedna od najgubitaškijih američkih banaka pored afere Londonski kit imala nekoliko krupnih ekstremno rizičnih poslovnih plasmana, koji su je skupo koštali. Dosta će je koštati i poravnanje, ako ga bude, ali uspeće da ga preživi jer Morgan Čejs je prošle godine prijavila neto prihod od 21 milijarde dolara a očekuje se da njen profit ove godine bude i veći.

Izvor: livemint.com 

Pročitajte i ovo...