Home VestiPolitika i društvo Supertajfun Haiyan najjača oluja u istoriji

Supertajfun Haiyan najjača oluja u istoriji

by bifadmin

Prema dosadašnjim merenjima tajfun Haiyan koji je rano jutros pogodio istočne Filipine, razvio je brzinu vetra od 378 km/h. Samo tri oluje od 1969. imale su približno istu snagu.

haiyan

Spoljni kraci supertajfuna Haiyana (odnosno Jolande, prema nekim zapadnim medijima) već su udarili u istočnu obalu Filipina, zemlje koja je posebno izložena čestim napadima olujnih vetrova. Haiyan je sposoban da nanese nepopravljivu katastrofalnu štetu, kažu sve relevantne agencije, filipinske i međunarodne, ali pitanje je koji gradovi će mu se tačno naći na putu: prema nekim predviđanjima, glavni grad Manila, sa svojih 12 miliona stanovnika, takođe je na putanji superoluje.

Do sada najviša zabeležena olujna plima (morska plima uvećana efektom oluje) juče je iznosila nešto više od dva metra, a najavljeno je da će talasi u priobalju iznositi preko sedam metara,uz veliku opasnost od pokretanja lokalnih klizišta. Iako je brzina vetra u tajfunu izuzetno velika pa Haiyan spada u najveću, petu kategoriju oluja, brzina kretanja samog tajfuna je veoma mala.

Pročitajte i ovo...