Home VestiPolitika i društvo Istraživači beleže zaokret mladih Amerikanaca ulevo

Istraživači beleže zaokret mladih Amerikanaca ulevo

by bifadmin

U sledećoj generaciji više od polovine Amerikanaca neće biti bele puti, što bi američku politiku, misle stručnjaci, moglo da pomeri – ulevo.

Naime, potpredsednik Pju instituta Majkl Dimok izjavio je da 41% ove generacije Amerikanaca čine narodi koji su poreklom iz Azije, Afrike i Latinske Amerike, a da će njihovi potomci već činiti više od 50% američke populacije.

mladi amerikanci

Istraživanja ovog instituta takođe pokazuju da su mladi Amerikanci liberalniji i da nemaju toliko izražen strah od jake države kao njihovi prethodnici. Oni takođe podržavaju pravo na abortus i veruju da socijalna pomoć čini više koristi nego štete. Kada govori o mladima Majkl Dimok zapravo govori o “milenijumskoj generaciji”, odnosno rođenima između 1979. i 1995. Milenijumci su, dakle, okrenutiji ka politici demokrata.

Džon Zogbi, inače tvorac reči “millennials” (milenijumska generacija), složio se sa konstatacijom da to što ima 75 miliona pripadnika ove starosne grupe najviše odgovara Demokratskoj stranci, čiji program je uvek bio u političkom smislu liberalniji od programa konzervativnih republikanaca.
Izvor: Vošington egzeminer

Pročitajte i ovo...