Home VestiPolitika i društvo Karipske države će od Evrope tražiti odštetu zbog porobljavanja

Karipske države će od Evrope tražiti odštetu zbog porobljavanja

by bifadmin

Lideri 15 karipskih zemalja tražiće od EU ratnu odštetu zbog trgovine robovima koje su Evropljani bukvalno uzimali sa ovih prostora pre 200 godina.

Pitanje o krivici za zločine koji su počinjeni pre nekoliko stotina godina počelo je da muči evropske pravne eksperte, posebno posle dogovora karipskih zemalja da nateraju Evropu a ponajviše Francusku i Veliku Britaniju da odgovaraju za “produženu štetu” nastalu tokom perioda robovlasništva.

Martin Dej, advokat koji zastupa ovu grupu karipskih zemalja, dao je intervju nemačkim medijima u kojem je objasnio da bivše kolonije žele izvinjenje za trgovinu robovima ali i otvaranje mogućnosti za naslednike otetih i porobljenih da se vrate u svoju domovinu ako to žele, što se posebno odnosi na pripadnike rastafarijanskog pokreta.

robovi

Ako Evropljani odbiju da pregovaraju o ovim zahtevima, Karibljani su najavili da će ih sudski goniti. Njihov cilj je da dokažu da i dan danas snose određene posledice zbog bahatog ponašanja Evrope prema Karibima. Naime, kako kaže Dej, između 16. i 18. veka u zapadnim zemljama se odigravala industrijska revolucija plaćena novcem od trgovine robljem, dok su se istovremeno karipski i afrički narodi mučili da prežive. Dej nalazi brojne dokaze o produženom uticaju posledica robovlasništva na karipske narode, poput velikog broja ljudi koji boluju od povišenog pritiska i srčanih problema, bolesti koje ovaj advokat i naučnici na koje se on poziva pripisuju posledicama trauma iz prošlosti. Među ozbiljnijim tvrdnjama Martina Deja nalazi se ona da Evropljani nisu mnogo ulagali u očuvanje kulturnog nasleđa zemalja koje su pljačkali, kao ni u njihov obrazovni sistem i da su na taj način zapravo usporili razvoj karipskih država.

Zato će od EU, osim izvinjenja, biti zatražena i finansijska odšteta za unapređenje rada sistema socijalne zaštite, zdravstva i prosvete u karipskim zemljama.

Ceo intervju na sajtu Špigla možete pročitati ovde na engleskom jeziku.

Pročitajte i ovo...