Home TekstoviB&F Plus Putin preti zavrtanjem gasa, Brisel traži rešenje koje će ignorisati Rusiju

Putin preti zavrtanjem gasa, Brisel traži rešenje koje će ignorisati Rusiju

by bifadmin

Zapad i Rusija obaraju ruke na ukrajinskom stolu, a ostaje da se vidi kakve će posledice po Evropu – a i nas – imati ukrajinska kriza.“Ukrajina ne može da plati političku, neekonomsku cenu gasa i zato razgovaramo s Evropskom unijom o tome kako da Ukrajina dođe do gasa“, rekao je ukrajinski ministar energetike Jurij Prodan a prenosi Reuters. Brisel bi mogao da pomogne Ukrajini u otplati duga za isporučeni ruski gas, rekao je poverenik Evropske komisije za energetiku Ginter Etinger austrijskom radiju ORF.

gas 00

„Blisko sarađujemo s Ukrajinom i njenom naftnom kompanijom kako bismo osigurali njenu otplatu duga, kao i da dugovi njene naftne kompanije prema ruskom Gazpromu ne rastu dalje“, rekao je Etinger. „Pripremamo rešenje u sklopu paketa pomoći koji će Međunarodni monetarni fond, Evropska unija i Svetska banka dati Ukrajini“, objasnio je on.

Evropa iskorišćava Ukrajinu, obećava joj pomoć ali je ne pruža, a Rusija kreditira posrnulu ukrajinsku privredu i zato su potrebne hitne konsultacije Rusije i evropskih partnera, kako bi se obezbedilo neometano snabdevanje ruskim gasom, stoji u pismu koje je ruski predsednik Vladimir Putin poslao evropskim državama koje zavise od ruskog gasa.

„Naši evropski partneri, umesto da joj ponude stvarnu pomoć, razgovaju o namerama. Samo obećanja bez konkretnih akcija. EU se koristi stanjem ukrajinske ekonomije kao izvorom sirove hrane, metala i minerala i istovremeno tržištem za plasiranje svojih visokotehnoloških proizvoda, stvarajući time deficit na ukrajinskoj strani trgovinske razmene u iznosu od 10 milijardi dolara. To su gotovo dve trećine ukupnog ukrajinskog deficita u 2013.“, kaže se u Putinovom pismu.

Putin u ovom pismu piše da se Evropa jednostrano povukla iz rešavanja ukrajinske krize i konsultacija s Moskvom, što „Rusiji ne ostavlja drugu mogućnost“.

„Postoji samo jedan izlaz iz ove situacije. Smatramo da je nužno odmah održati konsultacije na nivou ministara ekonomije, finansija i energije, kako bi se razradile konkretne akcije na stabilizaciji ukrajinske privrede, i kako bi se zagarantovalo snabdevanje i tranzit ruskog prirodnog gasa u skladu s kupoprodajnim ugovorom sklopljenim s Ukrajinom. Ne smemo da gubimo vreme i zato na ovaj način apelujemo na naše evropske partnere“, napisao je Putin.

Rusija je spremna da učestvuje u oporavku ukrajinske privrede, ali ne jednostrano, upozorio je Putin. Po njegovim rečima, ukrajinska ekonomija je u krizi i zbog trgovinske neravnoteže s EU. „U velikoj meri kriza ukrajinske ekonomije izazvana je neuravnoteženom trgovinom sa zemljama EU, a to, zauzvrat, ima vrlo negativan uticaj na ukrajinske mogućnosti plaćanja ruskog gasa. Rusija ne može i ne bi smela da jednostrano nosi teret podupiranja ukrajinske ekonomije osiguravajući joj popuste i opraštajući joj dugove“, kaže Putin u pismu, kojim Evropi najavljuje da će ruski Gazprom odsad isporučivati samo onoliko gasa koliko bude unapred plaćeno.

Ukrajinska ekonomija je poslednjih meseci u velikom padu. Industrijski i građevinski sektor rapidno se urušavaju, napisao je. „Budžetski deficit raste. Stanje monetarnog sistema je žalosno. Negativan trgovinski bilans praćen je odlivom kapitala iz zemlje. Ukrajinska ekonomija brzo juri ka ponoru, zaustavljanju proizvodnje i ogromnoj nezaposlenosti“.

(FILES) File picture taken 02 November 2

Rusija se s EU dogovorila da će se redovno konsultovati o stanju ukrajinske ekonomije, kaže Putin, koji krivca za izostanak rezultata vidi u EU. „Rusija i i zemlje EU su veliki trgovinski partneri. Na rusko-evropskom samitu krajem januara dogovoreno je da će Rusija i evropski partneri održati konsultacije o razvoju ukrajinske ekonomije, uzimajući u obzir interese i Ukrajine i naših zemalja (Ruske federacije). Međutim, svi ruski pokušaji da se te konsultacije stvarno pokrenu nisu doneli nikakav rezultat“.

Naprotiv, kaže Putin, „umesto konsultacija, čujemo pozive da snizimo ugovorne cene ruskog prirodnog gasa, cene koje su navodno političke prirode“.

Po njegovim rečima, čini se da Evropa svaljuje krivicu na Rusiju. „Neko bi mogao da stekne utisak da evropski partneri zajedno nastoje da okrive Rusiju za posledice ukrajinske krize“.

„Od prvog dana ukrajinske nezavisnosti, Rusija podržava stabilnost ukrajinske privrede snabdevajući je gasom po sniženim cenama. U januaru 2009. je s tadašnjom premijerkom potpisan kupoprodajni ugovor o snabdevanju prirodnim gasom za period od 2009. do 2019. Ugovor reguliše pitanja snabdevanja i plaćanja proizvoda i obezbeđuje jemstvo za neometani tranzit preko ukrajinske teritorije. Rusija je taj ugovor ispoštovala do zadnjeg slova“, kaže ruski predsednik, objašnjavajući kako je Ukrajina do avgusta 2013. redovno plaćala gas.

„Ukupna količina prirodnog gasa isporučena Ukrajini po tom ugovoru od 2009. do prvog kvartala 2014. iznosi 147,2 milijarde kubnih metara. A Ukrajina je sve do avgusta 2013. redovno plaćala isporuke u skladu s ugovorom“.

Rusija je Ukrajini davala i dodatne privilegije i popust u ceni, u vrednosti od oko 35 milijardi dolara, kao i zajam od tri milijarde koji je odobrila u decembru 2013. „To su vrlo veliki iznosi usmereni na stabilnost i kredibilnost ukrajinske ekonomije i zaštitu radnih mesta. Nijedna druga zemlja Ukrajini nije pružila toliku pomoć“, kaže Putin u objašnjenju najnovije odluke o traženju plaćanja gasa unapred.

Budući da je za to vreme dug ukrajinskog Naftogaza rastao, a Ukrajina u martu, „kad se još primenjivala cena s popustom, nije platila ni dolara“, napisao je Putin, „Gazprom je prisiljen da se prebaci na avansno plaćanje isporuka gasa i – u slučaju daljeg kršenja uslova plaćanja – potpuno će ili delimično obustaviti isporuku gasa. Drugim rečima, Ukrajina će dobiti onoliko gasa koliko plati mesec dana unapred“.

I sam Putin priznaje kako je reč o „ekstremnoj meri“. „Nesumnjivo, ovo je ekstremna mera. Potpuno smo svesni da to povećava rizik ‘potkradanja’ prirodnog gasa koji preko ukrajinske teritorije ide do evropskih potrošača. Svesni smo takođe i da bi to moglo da rezultira poteškoćama, onda kad Ukrajina bude akumulirala rezerve gasa za upotrebu u jesenjem i zimskom periodu. Kako bi se garantovao neprekinut protok gasa, nužno je da se u ukrajinska spremišta upumpa 11,5 milijardi kubnih metara gasa, što iznosi pet milijardi dolara“, rekao je Putin u pozivu evropskim partnerima.

EU i Kijev pripremaju strategiju za gasnu krizu s Moskvom

Kijev bi mogao da gas kupuje iz Evrope, u strahu da će mu Rusija obustaviti isporuke zbog neplaćenih računa koje naziva neekonomskim i političkim, a koje bi mogao podmiriti uz pomoć Evropske unije.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je evropske čelnike da bi isporuke gasa Evropi mogao da prekine ako Ukrajina ne plati svoja dugovanja, a Vašington je na to odvratio kako je nedopustivo „koristiti se energijom kao sredstvom pritiska“.

Ako Rusija smanji isporuke gasa, EU će se solidarisati s Ukrajinom i onemogućiti Moskvi da poveća isporuke kroz alternativne gasovode koji bi zaobišli Ukrajinu, rekao je ukrajinski ministar energetike Jurij Prodan.

„Ukrajina ne može da plati političku, neekonomsku cenu gasa i zato razgovaramo s Evropskom unijom“ o tome kako pribaviti gas Ukrajini, rekao je Prodan, a preneo Reuters.

Brisel bi mogao da pomogne Ukrajini u otplati duga za isporučeni ruski gas, rekao je poverenik Evropske komisije za energetiku Ginter Etinger austrijskom radiju ORF.

„Blisko sarađujemo s Ukrajinom i njenom naftnom kompanijom kako bismo osigurali njenu otplatu duga, kao i da dugovi njene naftne kompanije prema ruskom Gazpromu ne rastu dalje“, rekao je Etinger.

„Pripremamo rešenje u sklopu paketa pomoći koji će Međunarodni monetarni fond, Evropska unija i Svetska banka dati Ukrajini“, objasnio je Oettinger.

Rusija je udvostručavanjem cene gasa kaznila Ukrajinu zbog svrgavanja proruskog predsednika Viktora Janukoviča.

Ukrajina bi manje količine gasa mogla da dobija iz Poljske i Mađarske, a znatno veće iz Slovačke. O tome bi danas u Ženevi trebalo da razgovaraju Rusija, Ukrajina, Evropska unija i Sjedinjene Države.

Reuters

Pročitajte i ovo...