Home VestiPolitika i društvo Etiketa na odeći kao poziv u pomoć

Etiketa na odeći kao poziv u pomoć

by bifadmin

Posle kupovine u jednoj od prodavnica Primarka, brenda visoke ulične mode u Britaniji, nekoliko kupaca je na etiketama kupljene robe pronašlo uznemirujuće poruke radnika koji su istu izradili, poput “Prisiljeni smo da radimo iscrpljujuće radno vreme” ili “Ponižavajući radni uslovi”. Tekst na etiketama je bio ručno ušiven.

haljina primark

Kupci su medijima rekli da su se posle ovog incidenta zamislili i da su odlučili da će prorediti kupovinu a neki i da više nikada neće kupovati u ovom lancu prodavnica.

Da podsetimo, ovo je samo nastavak skandala koji je pokrenuo kritike na račun radnih uslova ljudi koji u inostranstvu šiju za kompaniju.

Naime, nedavno je jedna mušterija u džepu farmerki koje je kupila u Primarku pre tri godine a koje do sada nije nosila, pronašla ličnu kartu i pismo Kineza koji je sašio njene pantalone. U naslovu pisma stoji “SOS SOS SOS” a u daljem tekstu piše da radnici u zatvoru Hjubei Ksiangna već duže vreme šiju odeću po 15 sati dnevno za veoma male obroke, toliko radeći da su istrošili prste skoro do kostiju. Zatvorenik koji je pisao pismo je pozvao međunarodnu zajednicu da osudi ovakvo ponašanje kineskih vlasti i kršenje ljudskih prava.

kinez

PR Primarka je ova otkrića opisao kao “čudna” i najavio istragu.

Pročitajte i ovo...