Home VestiEkonomija EU upozorava Francusku i Italiju zbog planiranja budžeta

EU upozorava Francusku i Italiju zbog planiranja budžeta

by bifadmin

Evropska komisija će danas upozoriti pet zemalja članica, koje pripadaju evrozoni, da planiranje njihovih državnih budžeta rizikuje kršenje strogih pravila EU. Među ovim državama su i Francuska i Italija.

rebalans budzeta

Pre nedelju dana su sve zemlje evrozone poslale planove svojih budžeta u Brisel na reviziju, u sklopu novih fiskalnih pravila EU koje se odnose na upravljanje zajedničkom valutom. Pored Italije i Francuske, očekuje se da će EK danas zvanično upozoriti i Austriju, Sloveniju i Maltu zbog prekoračenja pravila u formiranju nacionalnih budžeta.

„To ne znači da će EK i definitivno odbiti predložene budžete, već da je potrebno pristupiti tehničkim konsultacijama o eventualnim izmenama nacrta“, izjavio je Sajmon O’Konor iz EK za američki CNBC.

Francuska bi trebalo da podvede svoj deficit pod dozvoljenu evropsku granicu od 3% od ukupnog godišnjeg BDP zemlje, ali po nacrtu budžeta za sledeću godinu, ta obaveza je prenebregnuta, sa eventualnim deficitom od 4,3% BDP. S druge strane, Italija se bori sa drugim najvećim javnim dugom posle Grčke u evrozoni i on trenutno iznosi čak 135% BDP, a njen planirani budžet uopšte ne podrazumeva smanjivanje aktuelnog deficita, kojim bi se taj odnos smanjio u srednjem roku.

Pročitajte i ovo...