Home VestiEkonomija Dunav osiguranje i dalje na liderskoj poziciji, šteta od poplava manja od očekivane

Dunav osiguranje i dalje na liderskoj poziciji, šteta od poplava manja od očekivane

by bifadmin

U toku ove godine preživeli smo teške poplave, koje su nam nanele štetu veću od 1,7 milijardi evra. Očekivalo se da će ovi nesrećni događaji naneti veliku štetu i osiguravajućim kućama, međutim pokazalo se da je za njih „sreća u nesreći“ bila činjenica da imovina fizičkih lica ugrožena u poplavama uglavnom nije bila osigurana. Ispostavilo se da je šteta od poplava za Dunav osiguranje bila manja od očekivane, rekao je danas Miloš Milanović, direktor Direkcije za naknadu šteta u ovoj kompaniji, dok je predstavljao rezultate njenog poslovanja u proteklom periodu.

Od 1. januara do 30. septembra ove godine Dunav osiguranje je zadržalo vodeću poziciju na tržištu osiguranja u Srbiji. Broj zaključenih polisa neživotnih osiguranja premašio je milion. Rast premije obaveznog osiguranja motornih vozila bio je 14,95% na 4,9 milijardi dinara, a rasle su i premije od osiguranja kredita, pomoći na putu, osiguranja od opšte odgovornosti i drugih neživotnih osiguranja.

osiguraje

Sa prenetim rezervisanim i reaktiviranim štetama iz prethodne godine ukupan broj šteta bio je 91.612 a u prvih devet meseci ove godine rešeno je 85.300 zahteva za odštete i isplaćeno je 5,2 milijarde dinara, pri čemu je prosečna rešena šteta iznosila 61.010 dinara, dakle za 5,5% više nego prošle godine. Iznos likvidiranih šteta u odnosu na isti period lane je bio veći za dva odsto. Stepen ažurnosti rešenih šteta neživotnih osiguranja je bio isti kao i prošle godine – 93%.

Što se tiče zaštite motornih vozila ažurnost u isplati je u pomenutom periodu bila 95,45% a broj sklopljenih ugovora o osiguranju od auto-nezoda uz osiguranja AO i AK zabeležio je rast od 7,35%.

Međutim premija od auto-kasko osiguranja motornih vozila je ove godine pala za 4,37%, što je izazvano hroničnim smanjenjem prodaje novih vozila tokom poslednjih godina, odnosno uticajem ekonomske krize. Zbog toga je Dunav osiguranje odobrilo posebne popuste za zaključenje auto-kasko osiguranja u periodu od 25. oktobra do 25. decembra 2014. Naime, popust od 15% odnosi se na premiju auto-kasko osiguranja novih ili polovnih automobila bez obzira na način njihove kupovine i na način plaćanja premije.

Što se tiče životnog osiguranja, njegova prodaja kontinuirano raste, saopštili su iz kompanije Dunav osiguranje. U prvih devet meseci ove godine Direkcija za životna osiguranja ove kompanije naplatila je 1.028.855.000 dinara ugovorene premije, što je u poređenju sa istim periodom prošle godine rast od 10%. Za ovo zasluge snosi i kontinualna edukacija stanovništva o finansijskim pitanjima.

Pročitajte i ovo...