Home VestiEkonomija MMF: Prognozirani rast biće manji uprkos jeftinijoj nafti

MMF: Prognozirani rast biće manji uprkos jeftinijoj nafti

by bifadmin

U najnovijem izveštaju Međunardonog monetarnog fonda prognoza za globalni ekonomski rast u 2015. i 2016. godini umanjena je za po 0,3%. Rast bi, i po revidiranoj prognozi, trebalo da bude veći nego u 2014.

Uprkos oštrom padu cena nafte – jednom od najvećih pokretača ekonomskog rasta – do značajnijeg ekonomskog ubrzanja neće doći ni u naredne dve godine. Najnovija geopolitička dešavanja i lokalne ekonomske performanse ipak imaju prevagu kada je u pitanju uticaj na globalne ekonomske kretnje.

Sjedinjene Države će, po MMF-u, ostvariti rast BDP od 3,8% u 2015, a Kina oko 6,8%, što će za ovu zemlju zapravo značiti nastavak usporavanja rasta započetog 1990. godine.

Evrozona će u ovom prognoziranom periodu i dalje „obarati ruke“ sa deflacijom, ali će imati problema i sa smanjenjem investicija, pa MMF prognozira rast od oko 1,2% za čitavu zonu evra.

S druge strane, Rusija, pogođena sankcijama zbog aktuelne situaciej u Ukrajini, može očekivati ekonosmki pad u nivou od oko 3% BDP u 2015. Osim sankcija, na rusku ekonomiju nepovoljno se odrazilo i naglo smanjenje cena nafte, s obzirom da su energenti glavni izvozni proizvod ove zemlje.

Pročitajte i ovo...