Home VestiPolitika i društvo Izabrano 20 finalista za drugi krug konkursa „Ideja za bolje sutra“

Izabrano 20 finalista za drugi krug konkursa „Ideja za bolje sutra“

by bifadmin

Fondacija Ana i Vlade Divac, UniCredit fondacija i UniCredit Banka su, zajedno sa Smart kolektivom i Turističkom organizacijom Srbije, u okviru konkursa “Ideja za bolje sutra”, od ukupno 67 pristiglih prijava, izabrali 20 finalista. Za vreme trajanja druge faze konkursa, tokom aprila, stručnjaci će sa odabranim kandidatima raditi na izradi biznis planova. Nakon izrade i ocene biznis planova, stručna komisija će na osnovu inovativnosti predloženih ideja i održivosti projekta, izabrati najbolje kojima će, početkom juna biti dodeljena bespovratna sredstva u iznosu od 5.000 do 10.000 evra, odnosno ukupnom iznosu od 45.000 evra.

Na konkursu, koji ima za cilj da doprinese razvoju socijalnog poslovanja i postojećeg biznisa, mogla su da učestvuju socijalna preduzeća, preduzeća koja ostvaruju prihode proizvodnjom i prodajom robe i usluga i koja imaju socijalni cilj kao glavni razlog aktivnosti, preduzeća koja reinvestiraju deo profita radi dostizanja svog socijalnog cilja, male zadruge, udruženja građana, društva sa ograničenom odgovornošću, zanatske radionice i drugi. Sve ove kategorije su, u periodu od 27. novembra do 30. decembra 2014, mogle da prijave svoje ideje koje takođe doprinose promociji pozitivnog imidža Srbije u inostranstvu i povećanju njenog izvoznog potencijala. Nakon prve faze, stručna komisija je u skladu sa prethodno definisanim parametrima za evaluaciju projekata, kao što su kapacitet za upravljanje projektom, važnost za zajednicu, izvodljivost, održivost, usklađenost sa ciljevima i prioritetima konkursa, budžet, opšti utisak, izdvojila ukupno 25 kandidata. Izabrane kanditate je komisija zatim i posetila kako bi se uverila u mogućnost realizacije predloženih ideja.

Snežana Divac, predsednica Fondacije Ana i Vlade Divac je izjavila: “Veoma smo srećni što smo dobili veliki broj izuzetno zanimljivih ideja, od izrade nakita, preko ekoloških termoizolacionih materijala do prerade lekovitog bilja. Još jednom su naši kandidati dokazali da građanima ne manjka ideja, već samo mali podstrek da bi one zaživele.”

Pročitajte i ovo...