Home VestiEkonomija Pregled nedelje: Šta će biti u fokusu investitora?

Pregled nedelje: Šta će biti u fokusu investitora?

by bifadmin

Finansijska tržišta još se uvek nisu smirila nakon britanskog referenduma. Dnevni pomaci kurseva valuta i cena finansijskih instrumenata osetno su veći nego pre mesec dana, a pri obavi važnih ekonomskih vesti volatilnost se dodatno povećava. U nastavku su navedene vesti koje će tokom nedelje biti u fokusu investitora.

 
Ponedeljak

U noći sa ponedjeljka na utorak biće objavljene beleške sa poslednjeg sastanka čelnih ljudi australijske centralne banke u kojima će se videti na bazi čega je donesena odluka o visini kamatnih stopa i kakva su očekivanja o kretanju stope inflacije, privrednog rasta i stope nezaposlenosti u bliskoj budućnosti. Ukoliko izveštaj bude optimističniji od očekivanja, može se očekivati jačanje australijske valute.

 
Utorak

Prepodne će biti objavljeni podaci o stopi inflacije u Ujedinjenom Kraljevstvu i vrednost indeksa poslovnog poverenja u Nemačkoj, na šta će funta i evro sigurno reagovati, dok će poslepodne u SAD biti objavljen podatak o broju novih građevinskih dozvola izdatih u prošlom mesecu. Ukoliko broj izdatih građevinskih dozvola bude veći od očekivanog, investitori bi mogli početi sa kupovinom američkog dolara, jer na bazi takvih podataka centralna banka formira monetarnu politiku, a svaka dobra vest o stanju u ekonomiji povećava šanse podizanja kamatnih stopa.

 
Sreda

U 10:30 sati po našem vremenu Britanci objavljuju podatak o broju novootvorenih radnih mesta u junu, što može biti indikator uticaja refereduma na realni sektor britanske privrede. Britanska centralna banka pomno će pratiti sve slične ekonomske pokazatelje kako bi u idućim mesecima mogla početi sa prilagođavanjem monetarne politike novonastaloj situaciji.

 
Četvrtak

Najvažniji događaj u nedelji, koji će vrlo verovatno imati najveći uticaj na finansijska tržišta, biće sastanak čelnika Evropske centralne banke i odluka o visini kamatnih stopa u evrozoni. Guverner Mario Dragi će u svom govoru morati da iznese prognoze o ekonomskim kretanjima i planovima za blisku budućnost nakon oduke o Brexitu. Ukoliko se iz govora bude moglo zaključiti da je mogućnost dodatnog monetarnog popuštanja porasla od zadnjeg sastanka, evro bi mogao nastaviti sa slabljenjem.

 
Petak

U 14:30 sati biće objavljen podatak o stopi inflacije u Kanadi. Očekuje se pad stope inflacije na 0,0%, što je mnogo niže od stope koju želi Kanadska centalna banka. Ukoliko se prognoza ispostavi kao tačna, može se očekivati slabljenje kanadskog dolara, jer će investitori na bazi takvog podatka zaključiti da sledi spuštanje kamatnih stopa, čime će pasti interes za kupovinu kanadske valute.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da od Evropske centralne banke ne treba mnogo očekivati na idućem sastanku. Budući da čak i britanska centralna banka želi da pričeka sa dodatnim popuštanjem monetarne politike dok ne vidi kakav će biti uticaj na ekonomiju, mala je verovatnoća da će se ECB odlučiti na nove poteze u idućim mesecima. Najverovatnije će samo biti rečeno da ukoliko se pojavi potreba, ECB će pravovremeno reagovati i sprečiti negativan uticaj na ekonomiju evrozone. U takvom scenariju evro bi mogao da ojača i da u idućim nedeljama nadoknadi barem polovinu izgubljene vrednosti nakon referenduma.
Josip Kokanović, mag. Oec, analitičar Admiral Marketsa

Pročitajte i ovo...