Home VestiEkonomija Špekulanti uvereni da će dolar nastaviti da jača

Špekulanti uvereni da će dolar nastaviti da jača

by bifadmin

Kursevi najtrgovanijih svetskih valuta ponekad se znaju promeniti za nekoliko desetina odsto u godinu dana, a kupovina ili prodaja pojedine valute u pravom trenutku može doneti neuporedivo veći prinos od kamate na štednju.

Mnogo je faktora koji utiču na jačanje ili slabljenje valuta, a među najvažnijima su vesti o ekonomskim kretanjima (stopa nezaposlenosti, promena BDP-a, uvoz/izvoz…) i visina kamatnih stopa koje centralna banka diže ili spušta zavisno o stopi inflacije. Na osnovu objava navedenih informacija ili odluka centralnih banaka, investitori i špekulanti kupuju ili prodaju pojedine valute i na taj način im dižu i spuštaju kurs.

Mnogi investitori smatraju da je upravo informacija o tome koliko investitora i špekulanata trenutno kupuje ili prodaje pojedinu valutu najbolji mogući indikator očekivanog kretanja kurseva u bliskoj budućnosti. Budući da se valutama može trgovati bilo gde u svetu, nemoguće je doći do potpunih informacija, no postoji način da se vidi šta rade određene grupe učesnika na valutnom tržištu. Neke institucije i finansijske kompanije javno objavljuju ukupnu izloženost pojedinim valutama svojih klijenata.

Jedna od njih je američka komisija koja nadzire tržište finansijskih izvedenica na berzi u Čikagu, koja na nedeljnoj osnovi besplatno objavljuje koliko kupovnih i prodajnih ugovora je trenutno kupljeno od strane pojednih grupa klijenata. Budući da informacije o aktivnosti ostalih učesnika na tržištu mogu biti korisne, pojedine velike brokerske kuće kao što je Admiral Markets u realnom vremenu objavljuju kakva je ukupna izloženost klijenata pojedinim valutama.

tabela admiral markets

U gornjoj tabeli se vidi da većina špekulanata na tržištu izvedenica u Čikagu, ali i klijenata Admiral Markets-a, trenutno imaju kupovne pozicije na američkom dolaru. To znači da očekuju jačanje ove valute u odnosu na gotovo sve ostale navedene valute, a izuzetak je jedino švajcarski franak. Najviše investitora očekuje jačanje dolara u odnosu na britansku funtu i japanski jen.

Pročitajte i ovo...