Home VestiEkonomija Velike svetske banke svesne su rasta popularnosti kriptovaluta

Velike svetske banke svesne su rasta popularnosti kriptovaluta

by bifadmin

Finansijski gigant Goldman Sachs razmatra poslovanje sa digitalnim valutama poput bitkoina, rekao je neimenovani izvor iz ove banke novinaru RT. Ako je ovo istina, to bi mogao biti prvi veliki igrač sa Vol strita koji bi javno započeo poslovanje na tržištu kriptovaluta.

Prema navodima pomenutog izvora, ova finansijska kuća vidi bitkoin, najpoznatiju među kriptovalutama, pre kao metod plaćanja nego kao vrednosnu odrednicu. No, svakako prepoznaje rast njegove popularnosti.

I nije jedina u tome. Da podsetimo, velike banke poput UBS-a, Barclays-a, ING-a, Goldman Sachs-a i BNY Mellon-a su nedavno najavile ulaganje u blockchain tehnologiju koja omogućava funkcionisanje i bezbedan transfer digitalnih valuta. BNP Paribas je objavila i da razmatra dodaju bitkoina u jedan od svojih valutnih fondova, a Societe Generale i JPMorgan su čak ponudile radna mesta programerima i drugim IT stručnjacima specijalizovanim za bitkoine, blockchain tehnologiju i uopšteno kriptovalute.

Prema istraživanju kompanije Autonomous NEXT trenutno oko 70 hedž fondova investira u kriptovalute, a njihov značaj prepoznale su i vlasti brojnih država, pa su pooštrile kontrolu nad platformama za trgovanje digitalnim valutama kako one ne bi postale sajtovi za pranje novca.

Pročitajte i ovo...