Home VestiPolitika i društvo Uskoro izrada studije o ambalažnom otpadu u Srbiji

Uskoro izrada studije o ambalažnom otpadu u Srbiji

by bifadmin

Udruženje za ambalažu i zaštitu životne sredine – SEPEN i kompanija Ekostar Pak, drugi po veličini nacionalni operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Srbiji, potpisali su ugovor o saradnji na izradi studije o ambalažnom otpadu u Srbiji.

„Ova studija će ponuditi informacije o rezultatima i funkcionalnosti postojećeg sistema i, što je još važnije, obezbediće predloge za njegovo unapređenje“, izjavio je Srđan Sušić, generalni sekretar SEPEN-a

Kristina Cvejanov, direktorka Ekostar Paka, istakla je značaj toga što će studija doprineti da se identifikuju količine ambalaže koje se proizvode i stavljaju na tržište Srbije. “Očekujemo da će studija biti od presudne važnosti u prepoznavanju izazova i tendencija koje u narednom periodu nosi sa sobom proces pridruživanja Evropskoj uniji i da će pomoći u opredeljivanju mogućih mera za unapređenje postojećeg sistema upravljanja ambalažnim otpadom“, kazala je Cvejanov.

Članice SEPENA, kompanije Ball Packaging Europe, Coca-Cola HBC, Tetra Pak, Knjaz Miloš, Terra Production, Marbo PEPSICO, HEINEKEN, Apatinska pivara i Carlsberg finansiraju izradu „Studije trenutnog stanja sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Srbiji i preporuka za njegovo unapređenje“. Njima se 11.09.2018. pridružila kompanija Ekostar Pak.

Studiju sprovodi kompanija Deloitte Advisory Sp. koja je odabrana na međunarodnom tenderu, a njen završetak očekuje se u oktobru 2018.

Pročitajte i ovo...