Home VestiBiznis & Finansije UniKredit prognoze: porast nezaposlenosti

UniKredit prognoze: porast nezaposlenosti

by bifadmin

E kapija je prenela rezultate istraživanja UniCredit Group, koji predviđaju da će se ove godine stopa nezaposlenosti povećati sa 18% na 21%.

Dalje, prosečni devizni kurs biće 97.58 dinara za evro, a u 2010-toj godini 103.5 dinara. Prognozira se da će bruto društveni proizvod opasti za 2.5%, dok se u ovom pogledu za 2010. godinu očekuje pobošljanje, tj usporavanje pada za o.7%.

Bruto društveni proizvod opašće za 2,5% na 29,5 mlrd EUR, a pad će se u 2010. godini usporiti na 0,7%, navodi se u „Kvartalnoj proceni privrednih kretanja“ u Srednjoj i Istočnoj Evropi.

Prema ovim podacima, inflacija će za razliku od prošlogodišnje (11.7%), biti 7.8 procenata, a u godini koja sledi 6.5%. Priliv direktnih stranih investicija pašće na 1.1 mililjardu evra, ali se u narednoj godini očekuje rast.

Sve u svemu, ova godina će biti jedna od težih, ali već dogodine možemo očekivati napredak, a situaciju uglavnom može da pogorša „spoljna neravnoteža i sve veće zaduživanje u inostranstvu… kada, kratkoročno gledano, nije verovatno da će priliv kapitala u Srednju i Istočnu Evropu da se vrati na nivo iz proteklog perioda“.

Pročitajte i ovo...