Home TekstoviNove tehnologije Najveća naučna otkrića u 2009.

Najveća naučna otkrića u 2009.

by bifadmin

Prestižni naučni časopis Science sastavio je listu deset najvećih naučnih otkrića u prošloj godini, među kojima su i najnovija saznanja iz antropologije, astronomije i biologije.

Najveće prošlogodišnje naučno otkriće pripremalo se petnaest godina. Toliko je bilo potrebno međunarodnoj ekipi naučnika da iskopa i prouči fosil ljudskog pretka (Ardipithecus ramidus), star četiri miliona i 400 hiljada godina, koji je otkriven u Etiopiji.

Časopis Science je izdvojio i nekoliko otkrića koji se smatraju prelomnim za astronomiju i svemir, kao što je misija astronauta koji su popravili svemirski teleskop Hubble, omogućivši mu još nekoliko godina rada. Među prvih deset naučnih otkrića je i pronalazak vode na Mesecu, zahvaljujući misiji LCROSS.

Na području primenjenih prirodnih nauka, urednici Sciencea istakli su napredak u genetskoj terapiji, oblasti koja se već dugo nalazi na granici prelomnih uspeha.

Više detalja o vrednim naučnim otkrićima u prošloj godini možete videti na lokaciji ScienceMag. Na lokaciji se mogu naći i pretpostavke o prelomnim naučnim otkrićima u 2010. godini, među kojima je i američki svemirski program sa ljudskim posadama. Osim toga, u ovoj godini očekuju se značajni rezultati u istraživanju matičnih ćelija i otkrivanju novih metoda u lečenju raka. (A.S.)

Mikro.rs

Pročitajte i ovo...