Home VestiBiznis & Finansije Oporavak ekonomije SAD izgledan, Fed najavio postepeno smanjenje svojih intervencija

Oporavak ekonomije SAD izgledan, Fed najavio postepeno smanjenje svojih intervencija

by bifadmin

Predsednik Federalnih rezervi Ben Bernanke izjavio je u sredu da se američka ekonomija dovoljno snažno oporavlja da bi Fed mogao da započne usporavanje svoje kupovine hipotekarnih i državnih obveznica kasnije ove godine.

Bernanke je potvrdio da je Fed bliži odluci da smanji svoje mesečne kupovine sa sadašnjih 85 milijardi dolara i tako potvrdio strahove investitora, što je izazvalo pad vrednosti akcija na berzama i rast prinosa obveznica trezora na najviši nivo u poslednjih 15 meseci.

Umereni rast bi trebalo da dovede do daljeg poboljšanja na tržištu rada, uporedo sa povećanjem izgleda za oporavak privrede, rekao je Bernanke. Fed je takođe objavio da će držati svoju referentnu kamatnu stopu blizu nule sve dok nezaposlenost ne padne na oko 6,5 odsto , a inflacija ne dođe do 2,5 odsto. Od 19 anketiranih u Blumbergovoj anketi 15 ne očekuje da će Fed podići svoju kamatnu stopu pre 2015.

Spremnost Fed da smanji iznos podsticaja ekonomiji odražava rastuće poverenje u održivost i snagu oporavka.

“ Fed smatra da ima osnova da smanji tempo mesečne kupovine obveznica kasnije ove godine, i da, ako ekonomski pokazatelji budu u skladu sa njegovim prognozama nastavi sa smanjivanjem tih kupovina i tokom prve polovine sledeće godine i zaključi kupovine oko sredine godine „, rekao je Bernanke.

On je dodao da bi stopa nezaposlenosti trebalo da opadne na 7 odsto u odnosu na sadašnju od 7,6 odsto do momenta kada kupovina obveznica bude zaustavljena. Ako se pokaže da su Fedove prognoze suviše optimistične, Fed bi mogao da zaustavi smanjenje kupovine obveznica, ili  da čak podigne obim njihove kupovine, rekao je Bernanke.

Indeks Standard & Purs 500, završio je dan sa padom od skoro 1,4 odsto, dok su prinosi na 10-godišnje američke trezorske note porasli na 2,36 odsto, što je njihov najviši nivo od marta 2012. Dolar je takođe ojačao.

U Reutersovoj anketa od 17 dilera sa Vol Strita 16 je reklo da očekuje smanjenje Fedovih kupovina aktive do kraja godine, a većina ih smatra da će se početak te politike poklopiti sa septembarskim sastankom Fed. Oni očekuju da će Fed smanjiti kupovinu obveznica za 10 do 28 milijardi dolara u tom prvom navratu. Fed je do sada kupovao hipotekarne obveznice u vrednosti od 40 milijardi dolara i dugoročne državne obveznice u vrednosti od 45 milijardi dolara.

bernanke

Spekulacije da bi predsednik FED-a, Ben Bernanke, mogao ukazati na početak smanjenja podsticaja dovele su do rasprodaje na svetskom tržištu akcija u poslednjih nekoliko nedelja, što je pomoglo sigurnom jenu da prošle nedelje zabeleži najbolji nedeljni rezultat u prethodne četiri godine u odnosu na dolar. Dolar je bio viši za jedan procenat na 95,40 jena, beležeći dvomesečni minimum od 93,75 jena u utorak.

Evro je ojačao za 0,1 procenat na 1,3383 dolara. Jedinstvena valuta je ranije zabeležila četvoromesečni maksimum od 1,3399 dolara. Evro je ojačao nakon što podaci ZEW ankete u Nemačkoj pokazuju da je raspoloženje analitičara i investitora poboljšano u junu.


Š
ef Evropske centralne banke (ECB), Mario Dragi, izjavio je da je banka bila „spremna da reaguje“ da je bilo potrebe, iako doskorašnje naznake o tržišnoj stabilizaciji znače da se monetarna politika pokazala efikasnom.

Svetska banka je ranije u sredu izrazila zabrinutost zbog prelivanja efekata usporavanja američke monetarne politike na zemlje u razvoju i najavila da će učiniti sve da obezbedi pristupačne izvore kapitala ovim zemljama kada kamatne stope počnu da rastu izjavio je predsednik Banke.

Tržišta u razvoju, primaoci velikog dela tog novca, prvi će osetiti posledice povlačenja investitora.

„Mi stalno procenjujemo kakvi su efekti prelivanja ovih nekonvencionalnih monetarnih politika posebno na zemlje u razvoju,“ rekao je Džim Jong u razgovoru za Rojters.

„Ako se SAD zaista povuku… i počnu da smanjuju obim kvantitativnog popuštanja, troškovi pozajmljivanja će ići gore i mislimo da će ići gore pre svega za zemlje u razvoju i to je pravi problem.“.

Kim je rekao da ne očekuje da će se ponoviti odliv kapitala sa tržišta u razvoju u razmerama viđenim tokom azijske finansijske krize krajem 1990-ih.

„Ben Bernanke … je bio jasan i siguran glas u ovom vremenu“, rekao je on.

Ali, on je priznao da je svetska ekonomija preplavljena novcem kreiranim od strane centralnih banaka, i da se i Japan sada uključio u to jedinstvenim stimulativnim programom, koji nas vodi na „neistražene teritorije“.

Pročitajte i ovo...