Home TekstoviB&F Plus Solarne sušare: Biljke koje drugačije mirišu

Solarne sušare: Biljke koje drugačije mirišu

by bifadmin

Pošto su duže od šest godina uspešno razvijali tehnologiju za model sušare koja ubrzava proces sušenja i štedi električnu energiju, zaposleni u preduzeću NTIM Technologi morali su da se suoče sa nemaštinom domaćih poljoprivrednika i potpunom nezainteresovanošću stare i nove vlasti da prihvate i pomognu potencijalno unosne patente. S druge strane, nemački privrednici su prepoznali izuzetan kvalitet proizvoda dobijenih ovim načinom sušenja i postali prvi naručioci iz inostranstva.

Samostalno upuštanje u osmišljavanje i tehnološki razvoj nekog patenta nikada nije jednostavan ili kratkotrajan poduhvat. Nenad Veselinović je sa nekoliko prijatelja počeo da se zanima za metodu sušenja voća, povrća, gljiva, začinskog i lekovitog bilja pre nešto više od sedam godina. „Kada započinju rad na novom projektu pronalazači nikada ne gledaju njegovu finansijsku isplativost, već prvo žele da dokažu da postojeća tehnologija nije adekvatna. Shvatili smo da je u ovoj oblasti postojao jedan metod koji je preskup, ali rezultuje proizvodima dobrog kvaliteta, i drugi, koji ima manje troškove, ali i znatno lošije rezultate. Sveobuhvatno smo prišli ovom problemu, sa idejom da iskoristimo što više prirodne energije“, kaže Veselinović, direktor preduzeća NTIM Technologi, čija pametna sušara Solaris 1 koristi sunčeve zrake kao primarni izvor energije.

DSC00047

Na putu do finalizovanja solarna sušara je od 2006. godine pa do danas prošla kroz nekoliko različitih inkarnacija, a njeni izumitelji su usput otkrivali još neke pogodnosti. „U početku smo radili samo sa sunčevom energijom i prikupljali je preko kolektora u toplotnu energiju, ali ubrzo smo shvatili da se tokom sušenja stvara i biološki ostatak, koji dalje može da se prerađuje i daje korisne nusproizvode. Čitav proces nema nikakvo ispuštanje vodenih para, niti polucije u okolinu, već sve u obliku vode izlazi iz sušare. Pošto nam je ta voda lepo „mirisala“ odneli smo njene uzorke na analizu na Hemijski fakultet u Beogradu i ustanovili da u njoj postoje prirodni aromati od 2 do 6 odsto. Samim tim, sledeći zadatak predstavljalo je projektovanje destilatora na izlasku iz sušare kako bismo odvojili te aromate, jer oni predstavljaju skupu i traženu robu“, priča naš sagovornik, koji je svojevremno bio i potpredsednik Saveza pronalazača Srbije. Preostala, demineralizovana voda iz procesa sušenja, kaže Veselinović, idealna je za zalivanje zasada, a dodatna prednost je i što, jednom zagrejan, isti vazduh stalno cirkuliše kroz sušaru, što znači da ne dolazi do procesa oksidacije pa nije potrebno robu posebno tretirati vitaminima, benzoatima i ostalim najčešćim suplementima.

Za pamet iz sopstvenog džepa

Delovi sušare su napravljeni od najskupljih i najkvalitetnijih komponenti, materijala koji su priznati svuda u svetu i nabavljaju se isključivo od uvoznika, uz garanciju trajanja između pet do deset godina. Ona odgovara svim međunarodnim standardima i isključuje mogućnost ljudske greške jer radi po kompjuterskom programu koji po završetku rada šalje obaveštenje na mobilni telefon ili elektronsku poštu. Sušara je zapremine 2,8 kubnih metara što je idealna veličina za sirovu robu, kako ne bi podlegala truljenju, kao i za njeno pakovanje (optimalno vreme od 30 min do sat vremena kako ne bi navukla vlagu). Ukoliko je nekome potrebno više sušara one mogu da se uvezuju poput lego kockica i kontrolišu i prate preko jednog softvera i preko interneta. Dijagnostiku funkcionalnih sušara onlajn dobijaju i stručnjaci iz NTIM-a, tako da su istovremeno upoznati sa njihovim performansama.

Međutim, osim iz inženjerskog ugla, ovaj proizvod je trebalo razvijati i sa finansijskog stanovišta. Od pomoći sa strane NTIM Technologi je dobio samo 10.000 evra od ministarstva nauke 2009. godine, dok su sva ostala sredstva uložena isključivo iz sopstvenih sredstava, bez korišćenja bankarskih kredita ili donacija nekog od postojećih razvojnih fondova. Veselinović rezignirano konstatuje da našu državu već godinama skoro uopšte ne interesuju inovacije i moderne tehnologije, uprkos tome što na njima može značajno da profitira. S druge strane, ni uslovi konkursa razvojnih fondova nisu povoljni, jer kao uslov za odobravanje sredstava najčešće traže i do 50 odsto ulaganja u zapošljavanje radnika, što u situaciji kada se sami finansirate, ističe naš sagovornik, veoma brzo preraste u dodatne troškove.

IMG_20130217_173809

„Što se prodaje tiče, u nastupu na domaćem tržištu često smo prinuđeni da se ponašamo kao putujući trgovci i držimo predavanja potencijalnim kupcima. Među našim poljoprivrednicima još uvek je primetno nedovoljno poznavanje mogućnosti novih tehnologija i eventualne dobiti od proizvodnje namirnica vrhunskog kvaliteta. Njih najviše zanima rok otplate investicije, što je u slučaju sušara maksimum dve godine, i to u slučaju kada obračunavamo najnepovoljnije parametre i nabavku sirovina i po 100 odsto višoj ceni. Trenutno veliki problem imamo jer nadležno ministarstvo još uvek nije usvojilo uredbe o poljoprivrednim subvencijama za ovu godinu, pa se zemljoradnici plaše i dodatnog ulaganja“, napominje Veselinović. Cena jedne sušare je 32.000 evra za srpsko tržište, odnosno 35.000 za kupce iz inostranstva.

Zašto su Nemci rekli: da

U Srbiji je do sada instalirano sedam solarnih sušara, ali jedna velika nemačka kompanija je nedavno kupila dve, dok je aktuelna i jedna porudžbina iz Sjedinjenih Država. NTIM Technologi je svoj proizvod patentno zaštitila u Srbiji, EU, ali i u Indiji i Zajednici nezavisnih država, a posebna zaštita je nabavljena za Nemačku i Francusku pošto te dve zemlje podležu nešto drugačijim patentnim sistemima.

„Nemci su videli naše sušare preko interneta, došli, neko vreme posmatrali čitav proces sušenja, proverili uzorke u laboratoriji i na kraju kupili sušare. Kasnije su dobili i dozvolu uvoza neograničene količine robe koje dobijamo u našim sušarama, pa sad imamo problem pošto vlasnici solarnih sušara u zemlji ne mogu da izađu u susret njihovim zahtevima koji dostižu i do 10 tona. Nemački privrednici su istakli kako im je veoma bitno da dobiju proizvod tog kvaliteta, jer, kako kažu, sušeno voće i povrće sa ovih prostora specifično miriše“, ističe Veselinović.

Direktor i pronalazač nam pokazuje donete uzorke sušene maline, peršuna i bundeve, veoma tražene jer predstavlja osnovni sastojak dečje hrane i gustih sokova. I oni zaista i dalje imaju karakterističan miris. Holandsko Udruženje eksperata PUM proglasilo je ovaj metod sušenja inovativnim još 2009. godine. Njime se postiže kraće vreme sušenja uz uštedu energije i do 20 puta u noćnom režimu rada, ali što je najbitnije, na temperaturama nižim od 60 stepeni, koje omogućavaju očuvanje svih hranljivih supstanci, vitamina i enzima. Strancima je to posebno važno, kaže Veselinović, jer oni odavno proveravaju prehrambene proizvode, osim na pesticide i teške metale, i na udeo minerala i vitamina u njima.

Četiri u jednom

Inovativnim procesom sušenja u sušari Solaris 1 od jedne biljne kulture kao što je jabuka moguće je dobiti četiri ili pet proizvoda, a ne jedan kao do sada: od primarne supe koja se dobija dehidratacijom mogu da se dobiju prirodne arome i voda za zalivanje voćnjaka, od sredine voćke sirovina za proizvodnju rakije, a od „mesa“ tzv. jabukov čips.

broj 97, maj 2013.

Pročitajte i ovo...