Home VestiIT i nauka Novi sajber kriminalci hakuju automobile?

Novi sajber kriminalci hakuju automobile?

by bifadmin

Novi modeli automobila su potpuno automatizovani i kompjuterizovani pa su podložni i hakerskim napadima, tvrde stručnjaci za bezbednost. Već sada je na tržištu na hiljade poluautomatizovanih automobila sa kompjuterskim upravljanjem koji zadaju glavobolje zakonodavcima zbog poteškoća u regulisanju ove oblasti. Predviđa se da će do 2020. godine automobili biti potpuno autonomni, što je veoma realna pretpostavka jer već sada imamo samoupravljajuća vozila.

Hakerski napad na automobil podrazumeva preuzimanje kontrole nad istim sa tuđeg računara i može biti veoma opasan. Direktor Evropskog centra za sajber kriminal Trols Erting tvrdi da će se hakovanje vozila najviše koristiti u organizovanom kriminalu, osveti, sticanju profita i kompetetivne prednosti.

auto hakerstvo

Testovi koje su sproveli “beli hakeri” (oni koji to rade po narudžbini da bi proverili bezbedonst kompjuterskih sistema) pokazali su da automobili za sada nemaju dobru odbranu od sajber napada.

Na DefCon hakerskoj konferenciji već je demonstrirano da se preko laptopa može preuzeti kontrola nad Tojotom Prius i Ford Eskejpom. Naime, pokazano je da se daljinski može upravljati brojnim procesima tokom vožnje, kao što su kočenje, ubrzavanje, uključivanje svetala, pa čak i trubljenje. Ova demonstracija je pokazala da hakerski napad čak može uticati na prikazivanje punog rezervoara na displeju kada je on prazan. I sve to, samo pomoću Nintenda. Zamislite samo šta se tek može učiniti sa naprednijom tehnologijom i mnogo lošijim namerama.

Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...