Home TekstoviB&F Plus Nemački eksperti pomažu srpskoj privredi: Džeparac za seniora savetnika

Nemački eksperti pomažu srpskoj privredi: Džeparac za seniora savetnika

by bifadmin

U vreme kad je sve skupo, a znanje najskuplje, teško je poverovati da je moguće dobiti pomoć ekonomskog eksperta za dnevnicu od pet evra. Tu uslugu Delegacija nemačke privrede u Srbiji od pre sedam godina nudi domaćim preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima, privrednim udruženjima i klasterima, kao i lokalnim samoupravama, pri čemu se izuzetno vodi računa o zaštiti poslovnih tajni.

Delegacija nemačke privrede u Srbiji preko programa Seniorski ekspertski servis (SES) angažuje nemačke ekonomske stručnjake sa bogatim međunarodnim poslovnim iskustvom da savetodavno pomažu u optimizaciji proizvodnje, nastupu na tržištu EU, efikasnijem marketingu, privlačenju stranih investitora. SES je neprofitna organizacija iz Bona koju subvencioniše nemačka država, a čiji je osnovni zadatak u posredovanju stručnjaka koji više nisu poslovno aktivni.
„Na spisku SES-a je više od 9.000 eksperata iz svih industrijskih grana koji su penzionisani saradnici Nemačke privredne komore. Oni preduzećima pružaju mentorske usluge, odnosno podršku u trajanju od tri nedelje do tri meseca, a postoji mogućnost i produžetka ugovora. Za savetodavni angažman u Srbiji dobijaju minimalnu nadoknadu od oko pet evra dnevno, koju ozbezbeđuje korisnik njihove usluge, kao i smeštaj i ishranu, dok povratna avionska karta i njihovo zdravstveno osiguranje padaju na teret nemačke države”, objašnjava za „Biznis i finasije“ Ognjen Obrenović iz Delegacije nemačke privrede koji rukovodi tim programom.

Procedura dobijanja savetodavne pomoći počinje prijavom zainteresovanih korisnika, a navedeni podaci se prvo proveravaju u “filijali” SES-a u Srbiji, a potom se prosleđuje centrali koja predlaže odgovarajućeg eksperta. Čitav proces, od prijave do realizacije je, kako tvrdi Obrenović, veoma efikasan i ne traje više od mesec dana. Preduslov za prihvatanje i obradu zahteva je jasan opis problema kao i željenog cilja koji bi se postigao angažovanjem eksperta. Saradnici SES-a sagledavaju šta firma želi da postigne i koliko će to pomoći podizanju nivoa obrazovanja radnika, poboljšanju produktivnosti ili stvaranju sigurnih radnih mesta.

eksperti

Iskustva domaćih firmi

Seniori eksperti svojim klijentima pomažu u osmišljavanju i plasmanu proizvoda, proširenju i unapređenju proizvodnje i prodaje, predlogom sajamskih nastupa. Takođe, mogu da pruže podršku i u restruktuiranju preduzeća, organizovanju unapređenja izvoza, primeni evropskih propisa. Ti stručnjaci, pored poslovnog iskustva, treba da dobro poznaju strane jezike i rad u inostranstvu a poželjna je i sposobnost prilagođavanja u specifičnim lokalnim uslovima u mestu angažovanja.

„Za ovaj program najviše zainteresovanih ima u državama koje se nalaze u procesu tranzicije, mada su korisnici i mnogobrojna nemačka preduzeća koja posluju u Nemačkoj i širom sveta. U Srbiji broj korisnika stalno raste, a program je dostupan i kompanijama u regionu“, ističe Obrenović. Od osnivanja, 2005. godine, SES je u Srbiji imao više od 100 korisnika među kojima je najviše malih i srednjih preduzeća. Korisnika je bilo iz celog regiona – Albanije, Makedonije, Crne Gore, BiH, ali manje nego iz Srbije.

“Niko ko je zatražio pomoć seniora eksperata nije bio odbijen, odnosno ako je takvih i bilo onda je to samo zato što su zahtevi bili specifični pa centrala u Bonu nije mogla da odgovori ili pronađe potrebne kadrove”, objašnjava Milan Vučković koji je u Delegaciji nemačke privrede zadužen za odnose s javnošću, publikacije i projekte. On navodi da su u pružanju savetodavnih usluga zastupljene skoro sve industrijske grane, a najviše prehrambena i metalska industrija.

Jedan od korisnika SES program u Srbije je i preduzeće za usluge u oblasti zaštite „Tehpro“ iz Beograda. koje je konkurisalo da stručnu pomoć i specijalističke obuke zaposlenih u oblasti zaštite na radu, zaštite od požara i zaštite životne sredine. Uprvo te tri oblasti su i osnovna delatnost preduzeća, osnovanog 1991. godine i u kojem je zaposleno 46 radnika.

„Do sada je ostvarena saradnja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i zaštite od požara. Dvojica nemačkih stručnjaka Herbert Ziegler i Cristoph Kunze boravili su našoj firmi od 27. maja do 16. juna, odnosno od 17. septembra do 10. oktobra ove godine, a očekujemo da obuka iz oblasti zaštite životne sredine bude obavljena do kraja godine“, kaže Ljubiša Kovačević, rukovodilac sektora kvaliteta u „Tehrpo-u“. Korist za firmu od te savetodavne pomoći, po njegovim rečima, za sada nije moguće proceniti jer je malo vremena prošlo da bi efekti mogli jasno da se iskažu. Saradnja sa SES programom je poslužila da se unapredi znanje zaposlenih u firmi, što je investicija na duže staze. Pored toga, u toku rada sa ekspertima SES iskristalisale su se neke ideje za stratešku orijentaciju preduzeća i razvoj novih usluga, a čija realizacija zahteva veće angažovanje radnika i rukovodstva.

Rukovodstvo beogradskog preduzeća BUCK koje se bavi proizvodnjom uređaja za rasvetu za SES je saznalo preko sajta Nemačkog privrednog udruženja, čiji je član. „Dolazak konsultanta je dogovoren u maju za oktobar i on je došao na tri nedelje. Najviše smo radili na optimizaciji procesa rada unutar firme, gde su učestvovali svi sektori. Moram da istaknemo izuzetnu stručnost i organizovanost gospodina Grasa koji je sa nama radio, kao i njegovo sveobuhvatno iskustvo u radu sa nekoliko multinacionalnih kompanija. Još završavamo neke procese koje smo započeli zajedno sa njim, a od postizanja ciljeva koji su zajednički zadati, a koji su u startu kvantifikovani, očekujemo efektivniji i efikasniji rad, kao i veću brzinu i fleksibilnost prilikom razvoja novih proizvoda“, rekla je za „Biznis i finansije“ Jelena Karalejić, mendžer BUCK-a za razvoj tržišta.

Ta kompanija ima osmišljen još jedan projekat za koji je potražila stručnu pomoć ljudi iz SES programa, ali još nije pronađen odgovarajući konsultant. Inače, BUCK, koji ima 70 zaposlenih, je i pre ukjučivanja u taj program koristio usluge stručnjaka iz inostranstva, iz Danske i Kanade, a u toku je angažovanje eksperta iz Japana preko Agencije za promociju izvoza i strana ulaganja Srbije (SIEPA). „Angažovanje SES-a preporučujemo svim firmama koje su posvećene napretku. Važno je da podrška mora da dođe od strane visokog menadžmenta, bez čijeg angažovanja nije moguće sprovesti bilo kakve promene unutar firme“, ukazala je Karalejićeva.

Zaštićeno znanje

Dolazak u Srbiji svojim kolegama preporučuju i nemački stručnjaci koje su bili angažovani preko SES programa. Među njima je i kuvar sa iskustvom od preko 30 godina u najboljim nemačkim restoranima koji je jednog ugostitelja u Srbiji obučio kako da kombinuje jela i vina. Vučković se nada da će se dobar glas daleko čuti i da će sve više srpskih privrednika pokazivati interes da dobiju pomoć da što bolje sprovedu ono što su zamislili, ili da poprave ono što im do sada nije išlo dobro.
„Saradnja seniora eksperata sa korisnicima njihovih usluga se u najvećem broju slučajeva nastavlja i kad se oni vrate u Nemačku. To je dodatna korist za firmu jer u svakom trenutku može da se obrati svom bivšem konsultantu za savet i razmenu iskustava “, naglašava Vučković.

On dodaje da SES izuzetno vodi računa da angažovanje eksperta ne dovede u pitanje zaštićeno tehničko znanje ili tehničko iskustvo, „know-how“, pre svega nemačkih preduzeća, ali i firmi u kojima su angažovani. Ekspertima se u slučaju dileme preporučuje da kontaktiraju svoje bivše preduzeće pre početka angažmana. Do sada nije bilo nijedne pritužbe da je angažovanje penzionisanih nemačkih eksperata nanelo bilo kakvu štetu firmi ili instituciji u kojoj su ranije radili ili pružali savetodavnu pomoć.

Delegacija nemačke privrede u Srbiji pruža i podršku srpskim firmama za promociju na najvećim nemačkim sajmovima, u Kelnu i Minhenu, čiji je oficijelni zastupnik u čitavom regionu.Takođe, daje podršku prilikom osnivanja srpskih preduzeća u Nemačkoj, gde mogu da računaju na nemačke subvencije u pokretanju proizvodnje ili poslova koji obezbeđuju nova radna mesta.

Marica Vuković

broj 92/93

Pročitajte i ovo...