Home TekstoviB&F Plus Anketa sa bankarima o finansiranju MSP u Srbiji: Proizvodnja je ozbiljna šansa

Anketa sa bankarima o finansiranju MSP u Srbiji: Proizvodnja je ozbiljna šansa

by bifadmin

1. Koliko imate klijenata proizvodnih firmi iz sektora MSP i da li se i u čemu razlikuju procene rizika u dodeli kredita proizvođačima i malim firmama koje se bave uslugama?

2. Šta su po Vašoj oceni najperspektivnije proizvodne industrije u Srbiji kada su u pitanju MSP?

Sasa Djunisijevic fina  fotoSaša Đunisijević, direktor odeljenja za rad sa srednjim preduzećima, Société Générale banka: Sektori budućnosti

U Société Générale banci 22 odsto kreditnog portfolia srednjih preduzeća odnosi se na proizvodne firme. One podrazumevaju veća kapitalna ulaganja i duži period povrata investicije. Samim tim, takvim firmama je potrebna kreditna podrška kroz dugoročno finasiranje, a sve što je na dugi rok nosi rizike od različitih promena na tržištu, novih trendova, mogućnost supstitucije iz uvoza, mogućnost dolaska konkurencije… Ne treba zaboraviti i značajna kapitalna ulaganja koje proizvodne firme imaju svake godine za tekući remont i održavanje svojih kapaciteta. Ipak, i pored svega toga, banke više vole kreditiranje proizvodnih firmi u odnosu na one iz sektora usluga ili trgovine. Proizvodne firme su se pokazale kao stabilnije, dok se usluge i trgovina svakodnevno gase i nestaju, pa ponovo otvaraju.

2. Industrija hrane je jedina za koju definitivno možemo da kažemo da je perspektivna i u koju hoćemo da ulažemo. Cena hrane u svetu će i dalje rasti, a potencijal imaju prerada mleka, voća i povrća i proizvodi od mesa. Ne bih zanemario ni IT sektor, gde Srbija ima potencijal zbog dobrih kadrova. Među sektorima budućnosti su zelena ekonomija i energetika, a potencijal naročito imaju prerada bio-mase i reciklaža.

289-Miroslavka Marinkovic cr(1)Miroslavka Marinković, direktor Sektora za poslove sa malim preduzećima i preduzetnicima, Raiffeisen banka: Primetna potreba za kreditima u proizvodnji

1. Raiffeisen banka nudi široku paletu proizvoda i usluga malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, a od ukupnog broja naših klijenata iz ovog sektora skoro 14% njih bavi se proizvodnim delatnostima. U proizvodnom segmentu MSP je primetna potreba za kreditima, tako da 39% klijenata iz ove grupe koristi naše kreditne proizvode. Sve kreditne linije su podjednako raspoložive preduzećima bez obzira na njihovu delatnost. Naravno, prilikom kreditne analize uzimaju se u obzir osobenosti svake delatnosti i u sklopu toga daje konačna procena rizika, ali sama delatnost po sebi ne nosi drugačije pragove rizika koji je banka spremna da prihvati u konkretnom slučaju.

2.Prema podacima kojima raspolažemo, primetan je rast poslovnih aktivnosti u proizvodnim delatnostima, a poređenjem poslovnih prihoda izdvajaju se proizvodnja hrane i pića, kao i proizvodnja specijalizovane i nespecijalizovane opreme. Ove podatke, doduše, treba uzeti sa rezervom, jer sam obim poslovne aktivnosti ne može biti jedini pokazatelj uspešnog poslovanja. Naime, jedan broj dodatnih parametara ima veliki uticaj na rezultat poslovanja jednog proizvodnog preduzeća u zemlji u tranziciji, u kojoj je okruženje obeleženo neizvesnošću – od sigurnosti tržišta, valutnog rizika, inflatornih pritisaka, pa do hronične nelikvidnosti i problema oko naplate potraživanja.

Darko PopovićDarko Popović, član Izvršnog odbora, Banca Intesa: Posebne kreditne linije za investicije

1.U Srbiji mala i srednja preduzeća generišu oko jedne trećine bruto domaćeg proizvoda i polovinu izvoza, zapošljavajući dve trećine radno aktivnog stanovništva, pa je jasno da je podsticanje njihovog razvoja jedan od strateških ciljeva ekonomske politike. U ovaj proces Banca Intesa je aktivno uključena pružanjem kreditne podrške malim i srednjim preduzećima. Od ukupnih plasmana privredi koje smo realizovali ove godine, 65% se odnosi na mala i srednja preduzeća. Takođe, nastojimo da kroz posebne kreditne linije namenjene MSP, a koje obezbeđujemo u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama, omogućimo pristup što povoljnijim izvorima finansiranja pod veoma atraktivnim komercijalnim uslovima. Sredstva iz ovih linija uglavnom su namenjena za realizaciju investicionih projekata, posebno onih koji imaju za cilj unapređenje energetske efikasnosti. U ovom segmentu poslujemo sa oko 7.700 klijenata, odnosno sa čak 70% svih malih i srednjih preduzeća na tržištu, od čega se, u skladu sa sektorskom strukturom ovog dela ekonomije, nešto više od 20% bavi proizvodnjom. Kada je reč o proceni rizika, ona nije determinisana delatnošću preduzeća već, na prvom mestu, procenjujemo njegovu sposobnost za novo zaduživanje kao i da li može redovno da servisira svoje obaveze, odnosno kvalitet poslovanja i kakve su razvojne prespektive. To je i razlog zašto imamo diversifikovan kreditni portfolio koji uključuje kako proizvodne tako i sektore usluga i trgovine.

2.Najveći broj malih i srednjih preduzeća u Srbiji tradicionalno posluje u trgovinskoj delatnosti ali je značajno njihovo učešće i u prerađivačkom sektoru, kao i poljoprivredi i sve više u informatičkoj industriji. Upravo ove dve delatnosti imaju i najveći potencijal za rast proizvodnje i jačanje izvoza i konkurentnosti, što je od posebne važnosti u uslovima niskog nivoa ekonomske aktivnosti i visoke stope nazaposlenosti. Zato je bitno doneti adekvatne mere podrške koji će pomoći da se eliminišu prepreke u njihovom radu i olakšati im pristup novim tržištima i dobavljačkim lancima. Nova strategija za podsticanje preduzetništva koja je u pripremi bi trebalo da bude značajan impuls na ovom planu, ali je za njene pune efekte potrebno da se uporedo radi na unapređenju ukupnog poslovnog ambijenta.

EFGMilić Čavić, direktor Sektora za mala i srednja preduzeća, Eurobank: Proizvođači uglavnom stabilnije posluju

1. Proizvodna preduzeća svakako predstavljaju izuzetno važne klijente, što potvrđuju i naše analize da se u njima ostvaruje 35% ukupnih prihoda malih i srednjih preduzeća. Istovremeno u ovim preduzećima se ostvaruje 40% ukupne neto dobiti i uposleno je 45% svih zaposlenih u malim i srednjim preduzećima. U skladu sa procentom učešća ovih preduzeća u ukupnim prihodima malih i srednjih preduzeća je i učešće njihovih plasmana u ukupnim plasmanima Eurobank.
Prilikom procene rizika Eurobank uzima u obzir specifičnosti svake privredne aktivnosti i samog preduzeća koje nam se obraća za kredit. Proizvodna preduzeća uglavnom imaju stabilniju profitabilnost kao i značajan iznos kapitala i stalne imovine.Svi navedeni elementi olakšavaju poziciju ovih preduzeća prilikom ocene kreditnog rizika.

2. Proizvodne delatnosti koje beleže rast u ovom trenutku su proizvodnje hemikalija i hemijskih proizvoda, farmaceutskih proizvoda i preparata, metalnih proizvoda, opreme za mobilnu telefoniju, električne opreme za kablovske distributivne sisteme, kao i proizvodnja kukuruza, voća, papira i papirne galanterije. Značajne stope rasta beleži i reciklaža papira i plastike, a sve navedene delatnosti predstavljaju ozbiljnu šansu za naša mala i srednja preduzeća.

Biznis & finansije 102/103, decembar/januar 2013/14

Pročitajte i ovo...