Home VestiPolitika i društvo Nemačka razmatra ograničavanje boravišnih i radnih dozvola

Nemačka razmatra ograničavanje boravišnih i radnih dozvola

by bifadmin

Zbog nemačkog problema sa rastom broja emigranata Komitet nemačkih gradova je u svom poslednjem izveštaju preporučio ograničavanje boravišnih dozvola za strance iz EU koji u ovoj zemlji traže posao. Razmatra se ograničavanje boravka u Nemačkoj na tri ili šest meseci – na vreme za koje emigrant mora naći posao u ovoj zemlji.

Iako emigranti doprinose razvoju i prosperitetu Nemačke, savezni ministar za spoljna pitanja Tomas de Mezir kaže da ipak ne treba zažmuriti na činjenicu da neki od njih donose i probleme. Naime, u mnogim nemačkim opštinama naseljavanje emigranata prouzrokovalo je širenje socijalnih problema i opteretilo javne službe poput prosvetnog i socijalnog sistema, ali i udomljavanja beskućnika i pružanja zdravstvene zaštite.

stop emigrantima

Komitet je takođe predložio pomoć od 200 miliona evra tokom četiri godine za teritorijalne jedinice koje imaju povećan broj emigranata, kako bi bile u mogućnosti da im pomognu oko rešavanja stambenih pitanja isl. Takođe, naglasio je potrebu edukacije emigranata, bar u pogledu učenja nemačkog jezika, kako bi se lakše uklopili u tamošnje društvo.

Prema podacima zvanične statistike, najviše emigranata u Nemačku dolazi iz Poljske, zatim Rumunije, Mađarske i Bugarske, a povećao se i broj novih posetilaca iz Grčke, Italije, Španije i Portugala.

Izvor: EurActiv

Pročitajte i ovo...