Home TekstoviB&F Plus Nemačka, utočište za mlade nezaposlene Evropljane

Nemačka, utočište za mlade nezaposlene Evropljane

by bifadmin

Nemačka privlači na hiljade mladih Evropljana koji su nezaposleni. Ali, usled nezamislivog priliva – opšte poplave aplikacija za školovanje i posao u Nemačkoj  – Berlin je bio primoran da prekine program obuke za one između 18 i 35 godina, prenosi pariski Le Figaro.

Professional trainees from Spain

(Mladi Španac na obuci za vodoinstalatera u Nemačkoj, u sklopu projekta „MobiPro EU – Posao mog života“. foto: Le Figaro – AP)

Od „nemačkog sna“nemaju svi koristi. Žrtva sopstvenog uspeha – program finansijske pomoći za mobilnost mladih Evropljana, postavljen od strane nemačke vlade – morao je da bude prekinut. Sa projektom „Posao mog života“ (Job of my life), lansiranim krajem 2012, vlada Angele Merkel gajila je nadu da će u jednom dahu postići dva cilja, i ubiti dve muve jednim udarcem: 1. popuniti razmake i „prazan hod“ u obuci za radna mesta u zemlji, nepopunjena usled nezainteresovanosti mladih Nemaca za njih – nadopunjujući nedovoljni broj svojih diplomaca iz strukovnih delatnosti mladim strancima, i 2. promeniti ne baš najsjajniji imidž Nemačke u Evropi, povezan pre svega sa zemljama u krizi, u kojima su Nemci veoma nepopularni usled mera štednje koje su im ovi nametnuli. Nemačkoj, koja se dosetila da svoje potrebe za kvalifikovanim zanatlijama pretvori u edukaciju mladih EU imigranata, do pre neki dan bio je dobrodošao svaki mladi nezaposleni Evropljanin.

Rezultati projekta Mobipro EU, kakav je njegov zvanični naziv, premašili su sva očekivanja. Nedeljama je zvonilo za uzbunu u Ministarstvu za socijalna pitanja, odeljenje odgovorno za program, koje više nije bilo u stanju da odgovori na sve zahteve. Čak se, po izveštajima, odustalo od čitanja i razmatranja aplikacija podnetih Internet-poštom, pa je e-adresa za podnošenje zahteva postala nepristupačna. Krajem januara, sajt ovog Ministarstva imao je 170.000 poseta. „Interesovanje za ove obuke je veoma velika“, priznao je prošle nedelje portparol vlade. „Krajem marta, skoro 9.000 mladih ljudi prijavilo se za program državne podrške za strukovnu obuku mladih. Ovo je daleko više od onoga što smo očekivali“, rečeno je u Ministarstvu za socijalna pitanja. „Ipak, više ne postoji pravo na ove subvencije“.

Većina su Španci

Samo oni čije su prijave dosad prihvaćene nastaviće da imaju koristi od programa, koji će se, teoretski i na papiru, ponovo nastaviti u 2015. Isprva je planirano da program MobiPro EU traje do 2016 – kojim se cilja na obrazovanje onih između 18 i 35 godina starosti, ali će verovatno biti produžen do 2018. U Španiji je ovaj program strukovnog obrazovanja preimenovan u „Posao mog života“, i u ovoj je zemlji imao svoj najveći uspeh: 5600 Španaca pokrenulo je postupak odobravanja preseljenja u Nemačku. Tamošnja (sada već bivša) ministarka rada Ursula fon der Lajen sama je promovisala ovaj projekat. „Neka mladi nezaposleni Evropljani imaju perspektivu na nemačkom tržištu rada. Ovo je živa evropska solidarnost na delu, rekla je ona prošle godine.

Mnogi mladi Poljaci i Mađari su se, takođe, odazvali njenom pozivu. Program je takođe uveden u Bugarskoj i Portugalu. Grci, naprotiv, imaju malo koristi od ovog programa, a usled nedostatka bilateralnog sporazuma o saradnji između Zavoda za zapošljavanje Savezne Nemačke i njihovih grčkih kolega.

Ponuda za strukovnu obuku „Posao mog života“ bila je primamljiva: kursevi nemačkog u zemlji i isplata troškova preseljenja, pod uslovom da ste našli mesto u programu obuke ili zaposlenje u sektoru kojem nedostaje radne snage, kao što su hoteli i briga o starima. Dodatak od 200 evra mesečno je takođe predviđen za pripravnike. Program nije bio u stanju da održi korak sa zahtevima inflacije, mada je početni budžet brzo utrostručen i povećan na 400 miliona evra za ceo period. Međutim, u vladi su potcenili odaziv na ovaj projekat, da bi prognozirani troškovi mogli biti i oko 800 miliona evra, pa i više – što je u vladi naišlo na osudu i privremeni prekid primanja novih aplikacija.

Pročitajte i ovo...