Home TekstoviB&F Plus WEF Davos: Kako pokrenuti globalni rast ekonomije?

WEF Davos: Kako pokrenuti globalni rast ekonomije?

by bifadmin

Velika stopa nezaposlenosti, mala ulaganja u infrastrukturu te izostanak strukturnih reformi i dalje su glavne slabosti globalne ekonomije, čulo se juče na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Axel Veber, predsedavajući švajcarske UBS banke rekao je da je „švajcarska Nacionalna banka povukla najbolji mogući potez odustajući od fiksnog kursa između eura i franka. Međutim to svakako neće ići u nedogled. Pre ili posle ponovo će se vratiti na fiksni kurs. Da li za godinu dana ili manje, teško je u ovom trenutku reći“.

Govoreći o problemima povećanja zaposlenosti prisutni su se složili da je ključ u razvoju infrastrukture. Medjutim, ne može se očekivati ulaganje u infrastrukturu ukoliko ukupan ekonomsko politički ambijent nije odgovarajući a gro investicija (preko 1,4 biliona dolara) danas zavisi od kapitala koji u svojim rukama drže tzv „sive banke“ (institucije koje funkcionišu kao banke ali formalno nisu kao takve registrovane).

„To konkretno znači“, rekao je Axel Veber „da je Evropska centralna banka na čelu sa Mariom Dragijem ponovo kupila vreme političarima uvođenjem programa kvantitativnog popuštanja. Tenzije na finansijskom tržištu su splasnule ali se mi ponovo nalazimo u istoj ili sličnoj situaciji kao pre godinu dana. Opet moramo da čekamo da političari odrade svoje. Evropa nema jedinstvenu fiskalnu politiku već je ona još uvek na nivou nacionalnih vlada i centralnih banaka.“

„Moraju političari da odrade neophodne strukturne reforme od tržišta rada do penzionih fondova, od podsticanja investicija u razvoj novih inovativnih malih i srednjih preduzeća do konačnog formiranja jedinstvene fiskalne politike EU. Mi još uvek nemamo do kraja integrisanu, ujedinjenu EU. Ne može monetarna politika da bude jedinstvena, kao što je sada, kroz ECB, a da nam je fiskalna politika i dalje u rukama nacionalnih država. Znači moraju da se ubrzaju i odrade strukturne reforme. Nema se vremena za čekanje. “

Osnovni problem ne samo u Evropi već i na globalnom nivou svi učesnici sesije vide u slabim političkim strukturama.

Zamenik direktora MMF-a Min Cu naglasio je da veruje u spremnost i FED-a i ECB i Japanske centralne banke da se spreči pojava tzv „valutnog rata“ dolara, eura i jena jer je to u interesu svih.

Ali, najveći problem i dalje su političke strukture koje više pažnje posvećuju svom reizboru nego sprovođenju nužnih reformi. A tržišta neće moći dugo da čekaju političare.

Govoreći o Kini i Indiji prisutni su naglasili „vidljivo poboljšanje i lagani rast ekonomija“.

„Možemo da govorimo o Kini šta želimo, ali jedno je sigurno – oni polagano rade i kreću se  u dobrom pravcu“ rekao je Min Cu i dodao: „Sprovođenjem neophodnih reformi smanjili su investicije u nekretnine ali su povećali servisne usluge. Znači, oni u hodu rešavaju jedan po jedan problem. U drugim regionima sveta problem je pre svega politički kao i činjenica da se uglavnom sve vrti oko odluka centralnih banaka a one su mahom okrenute nacionalnim ili regionalnim problemima a ne globalnim. Sa druge strane centralne banke mogu da vode monetarnu politiku ali ni tu nisu svemoguće ako drugi segmenti državne uprave ne rade svoj posao.“

Zoran Vitorović, Davos

Pročitajte i ovo...