Home VestiIT i nauka Pametni telefoni će dominirati u 2016.

Pametni telefoni će dominirati u 2016.

by bifadmin

Broj korisnika gigabitnih (Gbit/s) internet konekcija trebalo bi ove godine da dostigne deset miliona, što je desetostruko povećanje, od čega će najverovatnije oko 70 odsto činiti kućni korisnici, stoji u petnaestom izdanju Deloitte-ovog izveštaja „Predviđanja u sektoru tehnologija, medija i telekomunikacija za 2016. godinu“. Rast potražnje će verovatno biti podstaknut povećanjem dostupnosti i padom cene. Predviđa se da će 600 miliona pretplatnika koristiti ovaj tarifni paket, od kojih će većinu predstavljati kućni korisnici.

U 2016. godini se očekuje da će potrošači (korisnici) prodati skoro 120 miliona polovnih pametnih telefona generišući tako prihode veće od 17 milijardi američkih dolara. Ovo je značajno povećanje u odnosu na prethodnu godinu, kada je prodato 80 miliona pametnih telefona u vrednosti od 11 milijardi američkih dolara. Osim toga, 10 odsto novih premijum pametnih telefona (od $ 500 ili više) kupljenih u 2016. verovatno će imati tri ili više vlasnika pre nego što budu povučeni.

U 2016. godini, predviđa se da će se 2,5 triliona fotografija deliti ili skladištiti na internetu, što će činiti povećanje od 15 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Preko 90 odsto ovih fotografija će verovatno biti preuzeto putem pametnih telefona, a ostale sa digitalnih SLR fotoaparata, kompaktnih fotoaparata, tableta i laptopova. Ova procena ne uključuje trilione fotografija koje se nalaze na memorijskim uređajima.

Predviđa se i da oko 26 odsto korisnika pametnih telefona u razvijenim tržištima neće koristiti mobilne telefone za klasične razgovore u 2016. godini. Ovi korisnici, neće prestati da komuniciraju, već će uobičajene pozive zameniti kombinaciojm slanja SMS poruka i putem drugih servisa za glasovnu i video komunikaciju.

Pročitajte i ovo...