Home TekstoviB&F Plus Ulaganje otpremnine u sopstveni posao: Putokaz za novi početak

Ulaganje otpremnine u sopstveni posao: Putokaz za novi početak

by bifadmin

U želji da pomogne bivšim radnicima preduzeća u restrukturiranju, ali i drugima koji su zainteresovani za pokretanje sopstvenog posla, Srpska asocijacija menadžera je u okviru projekta „Šansa za novi početak“ objavila priručnik sa oko 200 preduzetničkih inicijativa za koje su potrebna ulaganja od par stotina pa do više hiljada evra za one koji žele da se udruže. Priručnik sadrži i savete o čemu najpre treba voditi računa prilikom odabira buduće delatnosti.

Godinama unazad srpska privreda se oslanjala na nekoliko velikih državnih kompanija koje su sada u stečaju ili procesu restrukturiranja, a veliki broj radnika ostaje bez posla. Otkaz ili promena posla, pa i zanimanja, u Srbiji se i dalje smatra ogromnim problemom. Mada je ljudskoj prirodi svojstveno da nerado prihvata promene koje uvek nose određeni rizik od neuspeha, u razvijenim privredama situacija je drugačija. Orijentacija na privatni biznis, dinamično poslovanje i neprestano prilagođavanje tržištu predstavljaju osnovu poslovnog razmišljanja.

Mnogi će reći da su ovo akademske fraze i tražiti konkretan odgovor na pitanje gde u ovakvoj ekonomskoj situaciji u Srbiji da nađu posao? Čak i oni koji žele da započnu sopstveni biznis, svesni da prilika neće doći sama i da uspešni preduzetnici nisu čekali da privredno okruženje u Srbiji postane idealno, najčešće nemaju dovoljno hrabrosti, niti su sigurni da li imaju dovoljno znanja, kapaciteta i novca za realizaciju određene poslovne ideje. To se naročito odnosi na bivše radnike preduzeća u restrukturiranju, koji su možda godinama radili u jednoj firmi, donekle izolovani od tržišne utakmice, te im je potrebno više podrške kako bi se preorijentisali na privatni biznis.

Prepoznavši takvu potrebu, Srpska asocijacija menadžera (SAM) odlučila je da im pomogne i pruži osnovna znanja iz sveta preduzetništva, da ih ohrabri i motiviše, edukuje i podrži da se prilagode modernom svetskom tržištu. Krajem prošle godine, u saradnji sa agencijom DNA Communications i uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), SAM je pokrenuo projekat za razvoj preduzetništva “Šansa za novi početak”.

Minimalna ulaganja nisu uvek pravo rešenje

U saradnji sa ljudima koji godinama uspešno vode sopstveni posao, osmišljeno je oko 200 preduzetničkih inicijativa, odnosno predloga za pokretanje biznisa koji su objedinjeni u specijalizovanoj publikaciji „Baza šansi“. Svaka od ovih preduzetničkih ideja nudi odgovore na osnovna pitanja o preduzetništvu: šta je potrebno za pokretanje posla, koliko je potrebno da se uloži odmah, a kolika su dodatna ulaganja, ko su potencijalni kupci, da li su potrebi dodatni radnici i slično.

„Baza šansi“ je namenjena različitim ciljnim grupama, od onih koji bi uložili malo novca u neki od manjih biznisa i na taj način testirali sebe kao preduzetnika, do onih koji razmišljaju da se udruže sa kolegama i prijateljima, ulože zajednički kapital i pokrenu biznis koji bi mogao da obezbedi posao i za njih i za članove njihovih porodica. Udruživanjem znanja, iskustva i entuzijazma, može se doći do dobrih zajedničkih rezultata.

U publikaciji su predstavljene preduzetnilčke ideje, svrstane prema četiri kategorije delatnosti: poljoprivreda, usluge, proizvodnja i trgovina. Shodno tome, svako može da izabere ideju za pokretanje biznisa u skladu sa svojim afinitetima i mogućnostima, i što je najbitnije, u skladu sa svojim znanjem i iskustvom. Mnogi radnici preduzeća u restrukturiranju koji su ostali ili će ostati bez posla već imaju određeno znanje u oblasti kojom se bave, te je savet i za njih i za sve druge zainteresovane za preduzetništvo da se oprobaju u onoj delatnosti u kojoj imaju najviše iskustva, imajući u vidu i regionalne karakteristike.

Većina misli da je najveća prepreka u pokretanju biznisa novac, odnosno nedostatak novca, ali istraživanja koja su prethodila početku ovog projekta pokazala su da je za pojedine oblasti potrebno svega nekoliko stotina evra. Primera radi, u oblasti poljoprivrede, za uzgajanje ruža potrebna početna ulaganja su od 3.500 evra, za uzgajanje povrća u plasteniku od 2.000 do 4.000 evra, dok je za heljdu potrebno svega 1.000 evra početnog ulaganja. Za uslužne delatnosti potrebno je manje novca. Tako je za usluge presvlačenja dugmadi, narezivanja ključeva ili izrada pečata potrebno početnih 1.000 evra, dok je za osnivanje agencije za čuvanje dece ili starih osoba potrebno svega par stotina evra. Zato je savet budućim preduzetnicima da ne razmišljaju o ulaganju u delatnost za koju je potrebno najmanje novca, nego da na osnovu svojih interesovanja, znanja i okolnosti donesu najbolju odluku za sebe.

Još jedan od saveta budućim preduzetnicima je da se pre pokretanja bilo kog biznisa informišu o potražnji proizvoda koji žele da prodaju ili usluge koju žele da pružaju. U tom smislu, važno je analizirati veličinu tržišta na kojem bi se plasirali budući proizvodi i usluge. Trebalo bi razmišljati o pokretanju preduzetničke delatnosti koja se ne ograničava samo na jedno mesto, već može da se plasira i u širem regionu.

Kako od ideje krenuti u realizaciju?

Od ideje do realizacije obično je dugačak put. Zato je Srpska asocijacija menadžera, osim „Baze šansi“, pripremila i „Edukativni priručnik“, koji daje odgovore na pitanja svakog preduzetnika početnika: kako otvoriti i registrovati firmu, šta je sve potrebno za registraciju, šta treba znati o računovodstvu, kako da prodajete svoj proizvod ili uslugu, kako da dođete do neophodnih finansijskih sredstava i slično. Oba priručnika su dostupna na sajtu www.novipocetak.rs, a građani ih mogu dobiti besplatno i na sajmovima preduzetništva koje SAM organizuje širom Srbije, uz podršku i partnerstvo sa lokalnim samoupravama i lokalnim organizacijama koje promovišu preduzetništvo, poput organizacije ENECA, lokalnih filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, regionalnih privrednih komora, kancelarija za lokalni razvoj i slično.

Do sada su u okviru projekta održana tri takva sajma: u Nišu, Kruševcu i Subotici, gde je zabeleženo veliko interesovanje građana. U prvoj polovini ove godine biće održano još pet sajmova preduzetništva u pet gradova Srbije, na kojima će zainteresovani dobiti osnovne informacije o pokretanju sopstvenog biznisa. Osim toga, cilj je da se budući preduzetnici upoznaju i sa lokalnim organizacijama koje nude određene grantove ili neki drugi vid podsticaja za osnivanje malog biznisa.

Srpska asocijacija menadžera nastoji da i kroz ovaj projekat pomogne novim preduzetnicima da ne „skliznu“ u sivu zonu, već da od početka registruju svoje preduzetničke radnje, da vode pravilno knjige, izvršavaju svoje obaveze od početka i razvijaju zdravo poslovanje koje je i temelj zdrave ekonomije.

Za značajniji rast preduzetništva u Srbiji, međutim, neophodno je ozbiljnije uključivanje države. Vlada Srbije proglasila je 2016. godinu “Godinom preduzetništva”, u kojoj će, prema najavama, biti propisane brojne olakšice i lakši početak svima koji bi želeli da se oprobaju u preduzetništvu. Ovakve najave države o stvaranju boljeg privrednog okruženja, smanjenju parafiskalnih nameta, boljem pristupu izvorima finansiranja, bude nadu da će se upravo u ovoj godini mnoge stvari pokrenuti i da će ona, možda, ostati upamćena kao početak “preduzetničke revolucije” u Srbiji.

Jelena Bulatović, izvršna direktorka Srpske asocijacije menadžera

Članak je objavljen u broju #124 časopisa „Biznis & Finansije“

Pročitajte i ovo...