Home TekstoviB&F Plus Životna osiguranja vezana za investicione jedinice: Drugačija strategija ulaganja

Životna osiguranja vezana za investicione jedinice: Drugačija strategija ulaganja

by bifadmin

Prvi proizvodi životnog osiguranja vezani za investicione jedinice (unit-linked proizvodi) u svetu su se pojavili pre više od četrdeset godina, dok u Evropi postaju popularni devedesetih godina prošlog veka. Donošenjem novog Zakona o osiguranju u Srbiji, stvorena je mogućnost za razvoj ovih proizvoda i na našem trištu. Njihova glavna karakteristika je da celokupan rizik investiranja preuzima klijent, ali je prednost što mu obezbeđuje bitno veću fleksibilnost izbora, jer prilikom zaključenja ugovora bira investicionu strategiju koja odgovara njegovoj sklonosti ka izloženosti riziku.

Unit-linked proizvod je ugovor o životnom osiguranju, gde je naknada iz osiguranja u slučaju isteka ugovora direktno povezana sa kretanjem vrednosti investicione jedinice investicionog fonda. Radi se o kompleksnom proizvodu koji pripada grupi investicionih proizvoda osiguranja, čije performanse direktno zavise od imovine za koju su vezane. Ovi proizvodi su se pojavili kao odgovor na potrebe klijenata, koji su bili zainteresovani za drugačiju strategiju ulaganja i izloženost riziku nego što su pružala klasična štedna životna osiguranja.

Tradicionalno štedno osiguranje podrazumeva da osiguravajuća kompanija garantuje klijentu osiguranu sumu u slučaju doživljenja ‒ isteka ugovora o osiguranju. Visina ove sume, između ostalog, zavisi i od ugrađene garantovane tehničke kamatne stope. Ukoliko se po osnovu investiranja matematičke rezerve ostvari veća stopa prinosa od ugrađene tehničke kamatne stope, osiguravač može garantovanoj osiguranoj sumi pripisati i deo ostvarenog profita, ali koji nije garantovan.

Uzimajući u obzir zakonska ograničenja u pogledu investiranja matematičke rezerve štednih proizvoda osiguranja, kao i zahteve po pitanju sigurnosti kapitala, osiguravači nisu mogli da ponude klijentima veće iznose osiguranih suma koje bi garantovali u dužem vremenskom periodu. Osim zakonskih ograničenja, trendovi na finansijskom tržištu uticali su i na tendenciju pada garantovane tehničke kamatne stope, a samim tim i na iznose garantovanih osiguranih suma.

Rešenje je bilo u stvaranju veze između osiguravajuće kompanije i investicione kompanije, kao jednog značajnijeg investicionog posrednika koji ima šire, zakonom dozvoljene mogućnosti za ulaganje i samim tim ostvarenje prinosa za klijenta. U praksi to funkcioniše tako što osiguravajuća kompanija sklapa ugovor o osiguranju sa klijentom, sa jedne strane, i ugovor sa investicionom kompanijom, sa druge strane, gde deo uplaćene premije koristi za kupovinu investicionih jedinica fonda kojim upravlja investiciona kompanija. Osim navedenog primera povezivanja životnog osiguranja sa eksternim fondom kojim upravlja investiciona kompanija, danas su razvijeni i modeli internih fondova, gde osiguravajuća kompanija donosi investicione odluke.

Veći rizik, ali i mogućnost izbora

Glavna karakteristika ovog proizvoda je da celokupan rizik investiranja preuzima klijent, jer vrednost fonda koja se isplaćuje prilikom isteka ugovora može biti viša, ali i niža od uplaćene premije. Međutim, prednost ovog proizvoda je što klijentu obezbeđuje bitno veću fleksibilnost izbora, jer prilikom zaključenja ugovora bira investicionu strategiju koja odgovara njegovoj sklonosti ka izloženosti riziku.

U zemljama koje imaju dužu tradiciju prodaje unit-linked proizvoda i gde je finansijsko tržište razvijeno, klijentu se pruža veliki izbor proizvoda sa mnogo različitih fondova i investicionih strategija. Ukoliko je klijent sklon većem riziku investiranja, izabraće unit-linked proizvod koji je povezan sa fondovima agresivne investicione strategije, dok će se klijenti koji žele veću sigurnost okrenuti konzervativnijoj varijanti.

Ako klijent nije zadovoljan performansama izabranog fonda ili želi da promeni svoju investicionu strategiju, može promeniti investicioni fond koji je vezan za njegov ugovor o osiguranju. Fleksibilnost usluge ide do te mere da su osiguravajuće kompanije sa inovativnim pristupom na razvijenijim finansijskim tržištima omogućile klijentima korišćenje mobilnih aplikacija za proveru stanja sredstava u fondu, kao i mogućnost jednostavnog prelaska iz jednog u drugi fond, čak i bez dodatnih naknada. Kako bi klijenti bili upoznati sa brojem investicionih jedinica koje poseduju ili s vrednošću fonda, osiguravajuća kompanija za svakog klijenta vodi individualni račun koji prikazuje ove podatke. Individualni račun je za klijenta potpuno transparentan.

Unit-linked ugovor obuhvata i zaštitu klijenta od neželjenih događaja u životu. U slučaju smrti osiguranika može se isplatiti garantovana osigurana suma za slučaj smrti, uvećana za vrednost sredstava u fondu, ili se može isplatiti iznos koji je veći – garantovana osigurana suma za slučaj smrti ili vrednost sredstava u fondu. U prvom slučaju se riziko premija uvek naplaćuje u odnosu na fiksni iznos osigurane sume koja se garantuje, a u drugom slučaju samo ukoliko postoji razlika između garantovane osigurane sume za slučaj smrti i vrednosti sredstava u fondu.

Osim zaštite za slučaj smrti, koja se u pojedinim zemljama po zakonu obavezno ugrađuje u proizvod, osiguravajuće kompanije pri kreiranju ovih proizvoda nude veliki broj dodatnih osiguranja za slučaj umanjenja radne sposobnosti, teških bolesti i sl. Dodatnim pokrićima se klijentima pruža potpuna zaštita u slučaju nastupanja događaja koji mogu uticati na smanjenje njihovih prihoda ili povećanje troškova (npr. smanjenje zarade zbog bolovanja ili prestanka rada, ili povećanje troškova lečenja zbog nastupanja teške bolesti i promena životnih navika).

Kako bi se zaštitila prava klijenata i smanjili reputacioni i ostali rizici osiguravajuće kompanije, u zemljama u kojima je razvijena kultura osiguranja putem unit-linked proizvoda, regulator i predstavnici osiguravajućih kompanija koji se bave upravljanjem rizicima i odnosima sa klijentima insistiraju na transparentnosti proizvoda, a posebno u pogledu troškova koji se naplaćuju klijentu. Klijent bi trebalo da bude unapred upoznat sa ovom kategorijom i načinom obračuna (da li se troškovi naplaćuju unapred, tokom trajanja ugovora ili na kraju ugovora o osiguranju).

Preduslovi za razvoj na domaćem tržištu

Iako je stvorena mogućnost za razvoj ovih proizvoda u Srbiji, za njihov pravi prodor potrebno je dosta promena. Našoj zemlji je prvenstveno potrebno razvijenije finansijsko tržište sa više otvorenih investicionih fondova i finansijskih instrumenata. Danas u Srbiji posluju svega četiri društva za upravljanje investicionim fondovima i ukupno 12 otvorenih investicionih fondova, pa je samim tim znatno sužen i izbor investicionih mogućnosti koje ovaj proizvod čine atraktivnim.

Sa druge strane, usled zakonskih ograničenja, naše osiguravajuće kompanije nemaju mnogo prostora za ulaganje u investicione fondove u inostranstvu, pa su većim delom ograničene na domaće plitko tržište. Postoje i ograničenja koja se odnose na ulaganja tehničke rezerve osiguravača u investicione fondove radi diversifikacije rizika, te klijentima moramo ponuditi paket investicionih fondova. Dalje, moramo voditi računa i koliko sredstava ulažemo u jedan fond, jer jedan član fonda ne može imati više od 20% vrednosti fonda.

Ne manje važan segment za razvoj životnog osiguranja su i poreske olakšice, koje u našoj zemlji izostaju, dok se u razvijenim zemljama uveliko primenjuju, posebno kada je reč o unit-linked proizvodima. I na kraju, potrebno je da osiguravajuće kompanije koje se bave životnim osiguranjem u Srbiji pokrenu razvoj ovakvih proizvoda, kako bi imali što više „distributera” usluga investicionih kompanija i kako bi bio prepoznat potencijal Srbije za razvoj i osnivanje novih investicionih fondova.

Generali Osiguranje Srbija je prva osiguravajuća kompanija koja je 2016. godine lansirala ovakav proizvod, pod nazivom Mozaik. Možemo reći da je to istorijski početak razvoja tržišta unit-linked osiguranja u našoj zemlji.

 
Irena Pavićević, direktorka Sektora za razvoj proizvoda osiguranja lica u Generali osiguranju Srbija
Finansije top 2015/16

Pročitajte i ovo...