Home VestiPolitika i društvo B&F reč nedelje: Krediti u švajcarcima/tužbe

B&F reč nedelje: Krediti u švajcarcima/tužbe

by bifadmin

Pre desetak dana u Novom Sadu je izrečena prva presuda u korist građanina zaduženog u švajcarskim francima – Viši sud je raskinuo ugovor između njega i jedne strane banke zbog “bitno promenjenih okolnosti od trenutka kada je zajam uzet 2008. godine do danas”. Klijent je od banke uzeo sedam miliona dinara, i kada je otplatio 6,5 miliona ispostavilo se da treba da vrati banci ukupno 13 miliona. No, sada će umesto skoro duplo veće cifre, klijent banci platiti još tri miliona dinara.

Ova vest probudila je tračak nade kod desetina hiljada klijenata kojima su rate za kredit uvećane do neodržive granice. Prošlih dana mediji su najavljivali da bi mogla krenuti lavina zahteva za raskid ugovora 18.500 ostalih dužnika u ovoj valuti, koji se godinama bore da otplate uzete stambene zajmove.

 

krediti-u-svajcarcima-tuzbe-2

 

To su potvrdili i iz udruženja “Efektiva” u kojem su formirane grupe klijenata banaka koje će podnositi zajedničke tužbe protiv banaka.

Kako kažu iz ovog udruženja odustaje se od zahteva za konverziju kredita u evro po paritetu na dan isplate, i traži se dinarska restitucija za sve, odnosno raskid ugovora i vraćanje novca u domaćoj valuti kako banci, tako i klijentu.

Očekuje se i da će Vrhovni kasacioni sud uskoro izneti svoj stav o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima. Stav Vrhovnog kasacionog suda trebalo bi da posluži nižestepenim sudovima koji odlučuju o hiljadama ovakvih predmeta u celoj Srbiji, a sudska praksa posle toga ubuduće bi bila ujednačena kako se ne bi događalo da neko u Nišu, na primer, dobije spor protiv banke, a u Subotici ga izgubi.

 

krediti-u-svajcarcima-tuzbe

 

Sve ove najave uzburkale su javnu scenu. Sa druge strane, iz banaka, dolaze upozorenja da nije sve tako jednostavno. Zoran Petrović, predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke, kaže za Politiku da ako sud raskine ugovor za stambeni kredit u švajcarcima na zahtev korisnika kredita, banka po zakonu ima pravo na naknadu štete. “U slučaju raskida ugovora banka ne gubi automatski hipoteku koju može da aktivira i naplati dugovanje. A to koliko ko kome treba da vrati, biće predmet posebnog sudskog postupka, imajući u vidu da u postupku po tužbi za raskid sud samo odlučuje o raskidu ugovora, ali ne i o posledicama”, tvrdi Petrović.

Pored toga što još nisu otklonjene nejasnoće u vezi sa sudskim raskidima ugovora sa bankama, pre nego što se upuste u ovaj proces dužnici treba da budu svesni još jednog potencijalnog problema – mnoštva oglasa u kojima advokati i veštaci nude besplatno zastupanje. Oni naime oglašavaju besplatne usluge u ovim slučajevima garantujući dobijanje sudskog spora. No, stručnjaci upozoravaju da niko ne može da garantuje ishod sudskog spora a osim toga procesi u takvim slučajevima traju više godina, a sudski troškovi koje snosi strana koja izgubi proces, mogu da budu i više hiljada evra.

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...