Home TekstoviB&F Plus Poslovanje domaće privrede u 2016. godini: Šta je, zaista, vest?

Poslovanje domaće privrede u 2016. godini: Šta je, zaista, vest?

by bifadmin

Spisak najprofitabilnijih kompanija u Srbiji iz godine u godinu je gotovo isti, s tim što je u 2016. godini NIS preuzeo prvu poziciju od Telekoma, koji se na njoj ustoličio 2015. godine. U prošloj godini, EPS je uspeo da istovremeno ostvari najveće prihode koji čine 2,4% poslovnih prihoda cele privrede i da se plasira na drugo mesto među najvećim akumuliranim gubitašima. Ako je nešto zaista vest u prošlogodišnjem poslovanju, i to dobra, onda je to visoka solventnost i bonitet nekolicine domaćih preduzeća.

Prema podacima Agencije za privredne registre (APR), zasnovanim na finansijskim izveštajima koje je za 2016. godinu dostavilo 97.430 privrednih društava u Srbiji, najuspešnije rezultate ostvarili su sektori trgovine, prehrambena i telekomunikaciona industrija.

Kada je reč o poslovanju kompanija, lane je najuspešnija bila Naftna industrija Srbije (NIS), koja se sa drugog mesta u 2015. godini ponovo vratila na prvo u 2016. godini, sa neto dobitkom od 16,1 milijardu dinara. On je gotovo jednak neto dobitku koji je ova kompanija ostvarila godinu ranije i čini 3% neto dobitka cele domaće privrede. Osim visoke profitabilnosti, NIS je u 2016. ostvario i veliki poslovni prihod od 177,9 milijardi dinara, mada je on za 11% manji u odnosu na prethodnu godinu zbog nepovoljnih kretanja na tržištu energenata, i po ovom poslovnom parametru je drugi na listi privrednih društava u Srbiji. Naftna industrija Srbije je nastavila da primenjuje mere koje imaju za cilj racionalizaciju poslovanja, uključujući i smanjenje broja zaposlenih, pa je 2016. zapošljavala 101 radnika manje u poređenju sa prethodnom godinom.

Drugi po profitabilnosti bio je Telekom Srbija, što je pad u odnosu na 2015. godinu, kada je ova kompanija bila najprofitabilnija u Srbiji. Telekom Srbija je u 2016. ostvario neto dobitak od 15,2 milijardi dinara, što je za 7,1% manje u odnosu na godinu ranije. Iskazani poslovni prihod u visini od 87,1 milijardi dinara je za 1,8% manji u poređenju sa 2015. godinom, a smanjen je i broj zaposlenih, pa je u 2016. u ovom preduzeću radilo 457 radnika manje.

Trećeplasirano preduzeće po ostvarenoj zaradi, takođe posluje u sektoru telekomunikacija. Naime, kompanija Telenor Srbija je završila prethodnu poslovnu godinu sa neto dobitkom od 8,9 milijardi dinara, ali je i njena neto dobit manja za 7,9% nego u 2015. godini.

Najveće poslovne prihode u prošloj godini i to u iznosu od 222,1 milijardu dinara realizovalo je Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS), što je rast od čak 43,8% u poređenju sa 2015. godinom. Poslovni prihod EPS-a čini 2,4% poslovnih prihoda cele privrede u Srbiji, ali je njegova dobit od 8,8 milijardi dinara za petinu manja nego godinu ranije, pa je ovo javno preduzeće po tom parametru bilo na četvrtom mestu u 2016. godini. S druge strane, EPS ima veliki akumulirani gubitak u iznosu od 122,7 milijardi dinara, i u prošloj godini je bio drugi među akumuliranim gubitašima.

Ko se izdvojio po bonitetu

Prethodne godine dobro je poslovalo i Javno komunalno preduzeće Beogradske elektrane, sa neto dobitkom od 8 milijardi dinara, koji je 2,6 puta veći u poređenju sa 2015. godinom. Visoko šesto mesto zauzeo je pirotski Tigar Tyres, ostvarivši u 2016. neto dobit od 6,5 milijardi dinara, a na listi najprofitabilnijih po visokoj bonitetnoj sposobnosti izdvojile su se novosadska kompanija Sunoko (6,3 milijardi dinara dobiti) i Koncern Bambi (1,8 milijardi dinara dobiti).

Najprofitabilniji među javnim preduzećima su Jugoimport SDPR (dobit od 4,4 milijarde dinara) i Pošta Srbije (dobit od 3,5 milijardi dinara). Kada je reč o visini poslovnih prihoda, visoku poziciju zadržala je kompanija Fijat automobili Srbija, ali su njeni prihodi od 132,6 milijardi dinara manji za 5% u odnosu na 2015. godinu, a neto dobit od 2,1 milijardu dinara je takođe manja za 10,9%.

Zahvaljujući poslovnom prihodu koji je lane iznosio 107,1 milijardi dinara, kompanija Merkator je po ovom pokazatelju bila na četvrtom mestu, ali je istovremeno iskazala neto gubitak od 1,8 milijardi dinara. Kompanija Deleze Srbija se plasirala na šesto mesto u 2016. sa poslovnim prihodima od 85 milijardi dinara, ostvarivši na godišnjem nivou uvećanje za 9,9%, dok je realizovana dobit iznosila 1,3 milijardi dinara.

Prethodnu godinu je po dobrim rezultatima i stabilnosti poslovanja svakako obeležila kompanija Nelt, koja se sa poslovnim prihodom od 75,8 milijardi dinara našla na osmom mestu i ujedno ostvarila neto dobit od jedne milijarde dinara. Ovo privredno društvo se pokazalo kao jedno od najstabilnijih, budući da je izuzetno solventno i visoko rangirano kada je reč o bonitetu.

Najveći gubitaši

Prvoplasirana među gubitašima bila je Železara Smederevo, sa najvećim neto gubitkom od 16,2 milijardi dinara, ali je u 2016. zdravi deo ovog preduzeća dobio novog vlasnika i nastavio da posluje kao novoosnovano privredno društvo Hestil Srbija, dok je Železara zadržala preostali deo imovine.

Na drugom mestu je Javno preduzeće Putevi Srbije, sa gubicima koji su u 2016. iznosili 13,1 milijardu dinara i bili su veći za čak 36,7% u odnosu na godinu ranije. Prošle godine, HIP Azotara je udvostručila gubitak na šest milijardi dinara u poređenju sa 2015. godinom, HIP Petrohemija je učetvorostručila gubitak do iznosa od 5,3 milijarde dinara, dok je na petom mestu bila kompanija Merkur internacional, sa gubitkom od 4,4 milijardi dinara.

Kao i ranijih godina, najveći ukupni gubitaš u 2016. je Javno preduzeće Srbijagas, sa ukupnim gubitkom od 130,7 milijardi dinara, koji je, doduše, manji za 13% nego godinu pre. Polovina tog gubitka, odnosno 66,2 milijarde dinara, čini gubitak iznad visine kapitala. Ovo javno preduzeće dve godine beleži pozitivno poslovanje, a njegov neto dobitak od 2,2 milijarde dinara je smanjen za 26,8% u odnosu na 2015. godinu.

Na ovoj neslavnoj listi nalaze se i Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) i Infrastruktura železnice Srbije koja je prošle godine uvećala ukupni gubitak za 6,9%, na 86,3 milijardi dinara. Uvećanje ukupnog gubitka za 8,1% u odnosu na 2015. zabeležila je i kompanija Vip mobajl, čiji je ukupni gubitak u prošloj godini iznosio 65,7 milijardi dinara.

 
Biljana Romić Punoš

Biznis Top 2016/17.

Pročitajte i ovo...