Home TekstoviB&F Plus Podrška lizinga u kupovini električnih automobila: Kao u struju uključeni

Podrška lizinga u kupovini električnih automobila: Kao u struju uključeni

by bifadmin

Jedan od načina kupovine električnih vozila je i finansiranjem putem finansijskog lizinga i zakupa vozila. Pojedine lizing kompanije kod nas prepoznale su potencijal u finansiranju električnih vozila i nude svojim klijentima povoljne uslove za kupovinu.

Da li vam je poznata činjenica da krajem 19. i početkom 20. veka na ulicama velikih evropskih gradova nisu bila najbrojnija vozila na parni pogon, niti vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, već – električna vozila. Međutim, zbog problema sa baterijom, ograničenim dometom i malom brzinom električna vozila su potisnuta u drugi plan, a dominaciju na tržištu preuzela su vozila opremljena motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Iako ova vozila imaju nesumnjivu prednost, praksa je pokazala da zagađenje vazduha, ali i buka koju proizvode u velikim gradovima, u velikoj meri prevazilaze prednosti koje nam ona pružaju. Danas, više od 100 godina kasnije, na tržištu ponovo počinjemo da viđamo vozila na električni pogon.

Zaokret ka električnim automobilima je nastao zbog potrebe za ekološki prihvatljivim transportnim sredstvima i pronalaženja načina za smanjenje zavisnosti od nafte kao resursa koji polako, ali sigurno nestaje. Proizvođači automobila okreću se ka rešenju koje je ekološki prihvatljivo.

Šta su ograničenja?

Izazovi koje proizvođači danas imaju isti su kao i pre. Neophodno je rešiti ograničeni kapacitet baterija, visoke troškove proizvodnje i nedostatak infrastrukture kako bi se značajno povećao broj električnih vozila. U razvoj tehnologije proizvodnje baterija uključilo se više kompanija koje su prepoznale ovaj izazov i žele da zauzmu lidersku poziciju na tržištu automobila u budućnosti. Već sada imamo najave pojedinih proizvođača automobila da će prestati sa prodajom vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem već u toku sledeće decenije.

Razvojem efikasnih baterija i povećanjem proizvodnih serija vozila doći će do smanjenja cena električnih vozila, što će doprineti boljoj prodaji ovih automobila. Veliki zadatak proizvođača i državnih organa će biti i izgradnja infrastrukture koje je neophodna za nesmetanu eksploataciju ovih vozila. Biće potrebno da se izgradi i infrastruktura punjača duž celokupne putne mreže koja bi zamenila postojeće benzinske stanice. Ovaj izazov je prevelik zalogaj za poreske obveznike većine zemalja, pa je najverovatnije da bi mogao biti rešen pomoću javno-privatnih partnerstava.

Iako su gore navedeni izazovi veliki, verovatno će najveći biti promena svesti kod samih korisnika automobila. Generacije su odrasle maštajući o velikim i bučnim automobilima, slušajući zvuk motora i sportskih automobila, gledajući trke Formule 1. Električni automobili pružaju potpuno drugačiji utisak u vožnji, kako za vozače, tako i za ostale učesnike u saobraćaju. Tišina u kabini i ubrzanja ovih automobila, čak i najmanjih, je nešto što vozila sa klasičnim motorom ne mogu da postignu.

Gde je Srbija?

Danas je na tržištu Srbije moguće kupiti nekoliko modela električnih automobila marke BMW, VW, Nissan, Renault i Opel. Cene ovih automobila još uvek nisu konkurentne sličnim automobilima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, niti postoje pogodnosti za vlasnike ovih automobila. Do nedavno je bio veliki problem i registracija i uvoz ovih automobila. Kako bi se povećala prodaja vozila na električni pogon, neophodno je ohrabriti i stimulisati građane. Mere koje preduzimaju pojedine zemlje, a na koje bismo se mogli ugledati, su: subvencije za kupovinu vozila, poreski kredit u visini dela kupoprodajne cene, niže cene za registraciju vozila, besplatne putarine i parking mesta u velikim gradovima, pristup centralnim gradskim zonama i druge. Za sada ne postoje zvanične najave da će naša država ili neki od gradova sprovesti gore navedene mere.

Zašto su električni automobil budućnost?

Prednosti korišćenja električnih automobila su višestruke: smanjenje nivoa izduvnih gasova u velikim gradovima, smanjenje buke, niži troškovi transporta zbog ekonomičnosti korišćenja ovih vozila i mnoge druge. Proizvođači automobila, ali i proizvođači rezervnih delova, komponenti i prateće opreme koji su ovo prvi uvideli – biće lideri u svojim branšama u budućnosti.

Jedan od načina kupovine električnih vozila je i finansiranjem putem finansijskog lizinga i zakupa vozila. Pojedine lizing kompanije kod nas prepoznale su potencijal u finansiranju električnih vozila i nude svojim klijentima povoljne uslove za kupovinu.

Živimo u vremenu punom promena. Tehnologija napreduje neverovatnom brzinom i menja svakodnevni život ljudi. Ono što je bilo deo filmova naučne fantastike pre tridesetak godina, danas je normalna pojava. Vreme će pokazati da će najveći broj novih četvorotočkaša, ali i velikih komercijalnih vozila i autobusa, u bliskoj budućnosti koristiti neki alternativni pogon, a najverovatnije će to biti vozila sa pogonom na struju.

 

Bojan Vračević, predsednik Izvršnog odbora S-leasinga

Finansije Top 2017/18

Pročitajte i ovo...