Home VestiIT i nauka Mašinski fakultet napravio prototip respiratora

Mašinski fakultet napravio prototip respiratora

by bifadmin

Tim mladih stručnjaka sa Mašinskog fakulteta u Beogradu u saradnji sa lekarima beogradskog Medicinskog fakulteta napravio je prototip novog tipa respiratora koji funkcioniše na principu automatizovanog ambulantnog balona.

Sistem je projektovan tako da može da radi i na struju i na ručni pogon. To je veoma značajno u urgentnim situacijama kada, na primer, dođe do nestanka električne energije ili pri transportu životno ugroženih pacijenata.

Uređaj može da se koristi kod pacijenata koji su svesni i sami pokušavaju da udahnu, ali i kod pacijenata bez svesti. Omogućava i invazivnu i neinvazivnu respiraciju – putem maske ili tubusa. Namenjen je svim uzrasnim kategorijama – i deci i odraslima. Zauzima manje mesta od ostalih rešenja jer koncipiran da bude vertikalan. Relativno je male mase, što ga čini lako prenosivim.

Bezbedan za pacijente i za zdravstvene radnike

Ideja korišćenja ambubalona u respiratorima nije nova. Prvi put je predstavljena pre desetak godina na američkom univerzitetu MIT. Međutim, taj model je imao izvesne nedostatke koji su u novom uređaju otklonjeni.

„Analizirajući postojeća rešenja došli smo na ideju da sistem automatizujemo. Postavljeni senzori omogućavaju kontrolu pritiska i zapremine fluida (vazduha), kao i praćenje nivoa kiseonika u krvi, vlažnosti, temperature, pulsa. Uređaj takođe ima šest ugrađenih alarma koji signaliziraju kada u sistemu dođe do problema, čime je dodatno povećana bezbednost pacijenta“, objašnjava vođa projektnog tima docent dr Žarko Mišković.

Pored pacijenata, zaštićeno je i medicinsko osoblje. Naši stručnjaci osmislili su inovativan način za dvosmernu filtraciju i sterilizaciju fluida koji pacijent udiše, odnosno izdiše. Pri tome, sistem za sterilizaciju i filtraciju izdisaja može da se koristi i za sterilizaciju samog uređaja.

Uređaj uskoro spreman za verifikaciju

Osnovni prototip prvog domaćeg respiratora sa automatizovanim ambubalonom je napravljen. Trenutno se radi na njegovom daljem razvoju i optimizaciji primenjenih konstrukcionih rešenja, poboljšanju mikroelektronike i prilagođavanju korisničkog interfejsa zahtevima medicinskog osoblja.

Konstruktori očekuju da će uređaj uskoro biti spreman za verifikaciju (tehničku i medicinsku) a, nakon toga, i za upotrebu.
Interesenata za proizvodnju ovog respiratora ima, ali se još uvek procenjuju isplativost uređaja, dostupnost potrebnih komponenti, kao i mogućnosti za optimizaciju proizvodnog procesa.

Više o novom respiratoru možete pogledati na ovom linku.

Izvor: Mašinski fakultet

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar