Home VestiIT i nauka Četvrti alternativni respirator naših inženjera na kliničkom testiranju

Četvrti alternativni respirator naših inženjera na kliničkom testiranju

by bifadmin

U toku je testiranje četvrtog prototipa alternativnih respiratora u Kliničkom centru u Kragujevcu. Ovi respirtori bi mogli pomoći obolelima od COVID-19 sa lakšom kliničkom slikom, a ujedno i rasteretiti bolničke respiratore, objašnjavaju inženjeri Instituta za materijale i zavarivanje Mind grupe i Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu, koji stoje iza celog projekta.

„To su verzije automatizovanog manuelnog upumpavanja i ispumpavanja vazduha u telo bolesnika koje mogu da zamene medicinsko osoblje. Na taj način rasteretili bi se bolnički respiratori neophodni za negu pacijenata sa težom kliničkom slikom”, objašnjava Dragan Stanojević iz Mind grupe za Danas.

Glavna razlika je što se konvencionalni respiratori koriste kod teških kliničkih stanja gde se pacijenti obično intubiraju, te se prati niz parametara koji su od ključnog značaja za održavanje pacijenata u životu. Alternativni respiratori služe u situacijama kada ne postoji druga mogućnost veštačkog disanja, zbog ograničene količine respiratora.

„Iako se nadamo da naglog porasta broja pacijenata neće biti, ukoliko se to desi i ukoliko ne budu postojali uslovi za za standardne respiratore, sigurni smo da alternativni respiratori mogu pomoći”, poručuju iz Insitituta u razgovoru sa eKapijom.

Može da se prilagodi i za kućnu upotrebu

Alternativni respirator je znatno jeftini i jednostavniji za izradu i upotrebu. On u osnovi ima ambu-balon, ručni respirator s mehurom koji uglavnom koriste hitne službe na terenu. Tada lekari stiskanjem balona vrše respiraciju pacijenta. Takav balon je sada priključen na elektromehanički uređaj, te automatski gura vazduh iz mehura. Uz dodatne izmene biće pogodan za kućne uslove, na putu ka bolnici ili na terenu.

Institut planira i rad na pametnim respiratorima – uređajima sa više različitih parametara i modula. U toku je nabavka senzora koji će omogućiti upravljanje ovim modelima na osnovu parametara koji se prate kod pacijenata.

Širom sveta stručnjaci i entuzijasti se dovijaju kako znaju i umeju da nadoknade nestašicu respiratora i umanje opasnost ovog globalnog problema. Podsetimo se nekih rešenj kao što je 3D uređaj koji čini da jedan respirator služi četiri pacijenta. Tu je i iznenađujuć poduhvat u Kanadi – devet pacijenata na jednom respiratoru. Kao i potencijalni respirator od pumpice za mleko.

Tomislav Jelesijević
Izvor: Startit

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar