Home VestiIT i nauka 5G tehnologija značajno će da poveća potražnju za kobaltom

5G tehnologija značajno će da poveća potražnju za kobaltom

by bifadmin

Očekuje se da će potreba za većim punjivim baterijama i većim količinama energije potrebnim za 5G tehnologiju značajno da poveća potražnju za kobaltom. Rast potražnje za ovim metalom u 5G tehnologiji u narednim godinama mogao bi da potencijalno pretvori sektor u konkurenciju protiv proizvođača električnih vozila.

Veće baterije, koje koriste hemiju litijum-kobalt-oksida (LCO), potrebne su u 5G telefonima, jer anteni, koja se koristi za prenos i prijem radio-talasa, treba više snage od one u 4G telefonima, prenosi Rojters.Za bazne stanice antene za 5G, takođe, potrebno je znatno više energije, što vrši pritisak na električne mreže, a to zahteva upotrebu sistema za skladištenje energije, koji se u Kini sada grade sa litijum-jonskim baterijama koje sadrže kobalt.

Rast potražnje za sistemima za skladištenje energije već je pretekao električna vozila

Kina koja prednjači u prodaji 5G, usporila je poslednjih meseci, ali očekuje se da će doći do porasta, nakon opravka od krize prourokovane pandemijom koronavirusa.

Da će 5G biti glavni razlog potražnje za kobaltom, smatra i analitičar kompanije CR U Džordž Hepel.

Električna vozila ipak bi mogla i da imaju alternativu. Kako Rojters navodi, obično koriste katode izrađene od nikla, kobalta i mangana, ali postoje druge opcije poput litijum-gvožđe-fosfata kojima kobalt nije potreban.

Procene potražnje za kobaltom uglavnom se kreću između 100.000 i 130.000 tona za ovu godinu, udvostručujući se na između 200.000 i 260.000 tona u 2025. godini.

Analitičari očekuju uravnoteženo tržište kobalta ove godine i deficite od 2022. godine kako se bude ubrzavala prodaja električnih vozila i 5G telefona.

„Kako se globalni prelazak na 5G tehnologiju bude ubrzavao, rast na ne-EV tržištima ima značajan potencijal da se proširi na dva fronta: prenosive i sistemi za skladištenje energije“, navodde analitičari „Benčmark mineral intelidžens“ u saopštenju.

Oni dodaju da rast potražnje za sistemima za skladištenje energije već je pretekao električna vozila, mada polazeći od znatno niže baze, a Benčmark predviđa da će potražnja za skladištenjem rasti za 35 odsto godišnje do 2020-ih.

Izvor:B92

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar