Home VestiPolitika i društvo Srbija u vrhu zemalja u kojima raste nepoverenje prema vakcinama

Srbija u vrhu zemalja u kojima raste nepoverenje prema vakcinama

by bifadmin

Do sada najobimnije svetsko istraživanje o stavovima građana prema vakcinisanju, pokazuje da je Srbija među zemljama u kojima je najviše porastao broj protivnika vakcina.

Srbija je zajedno sa Avganistanom, Azerbejdžanom, Indonezijom, Nigerijom i Pakistanom na vrhu liste zemalja u kojima raste broj protivnika vakcinisanja. Ovo su rezultati istraživanja koje je sproveo naučni časopis „The Lancet“ među više od 284.000 ljudi u 149 država širom sveta, prateći stavove globalne populacije prema vakcinisanju od 2015. do 2019. godine.
Autori studije tvrde da je ovo do sada naobimnije globalno istraživanje o ovoj problematici, sa najdetaljnijim podacima o raspoloženju javnog mnjenja prema vakcinisanju i faktorima koji najviše utiču na formiranje stavova.

Među članicama EU najnepoverljivija Poljska

Istraživači ističu da je pored šest pomenutih zemalja, skepticizam prema bezbednosti vakcina sve izraženiji i u Bosni i Hercegovini, Gruziji i Japanu, dok je poverenje u protekle četiri godine znatno opalo u Južnoj Koreji i na Filipinima. Filipini su 2015. godine bili među deset zemalja u kojima je poverenje u vakcine bilo najveće, ali je tokom četiri godine ono opalo čak za 70 odsto.
Kada je reč o državama EU, situacija najviše zabrinjava u Poljskoj, gde je procenat građana koji imaju poverenja u vakcine pao sa 64 na 53 odsto. Nasuprot tome, rast poverenja zabeležen je u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Finskoj i Italiji.

Pretnja globalnom zdravlju

Istraživači podsećaju da je Svetska zdravstvena organizacija ocenila kako rast nepoverenja u vakcinisanje spada u deset najvećih pretnji globalnom zdravlju, jer smanjuje imunitet i doprinosi širenju bolesti koje mogu da se spreče. Ova studija je dokazala i direktnu povezanost između stavova stanovništva prema vakcinama i broju vakcinisane dece.
Istraživači ističu da na širenje nepoverenja prema vakcinama znatno utiču lažne vesti, ali da su presudniji faktori koji oblikuju stavove građana po ovom pitanju stepen obrazovanja, politička i religijska uverenja i što je posebno značajno – stepen poverenja u domaće zdravstvene institucije.

Izvor: The Lancet

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar