Home VestiEkonomija Radosavljević: Veliki deo novca stečenog iz nelegalnih aktivnosti „pere“ se kroz gradnju nekretnina

Radosavljević: Veliki deo novca stečenog iz nelegalnih aktivnosti „pere“ se kroz gradnju nekretnina

by bifadmin

Veliki deo novca stečenog iz nelegalnih aktivnosti „pere“ se kroz gradnju nekretnina. Posledice su, kako za Infobiz objašnjava Goran Radosavljević, profesor FEFA fakulteta – višestruke i kad-tad će se prevaliti na građane Srbije.

Izbegavanje plaćanja poreza, pranje nezakonito stečenog novca najčešće se sreću na tržištu nekretnina. To je pokazao izveštaj Globalne inicijative protiv transnacionalnog kriminala i Opservatorije za ilegalne ekonomije u Jugoistočnoj Evropi.

U Srbiji Republički geodetski zavod beleži rekordan broj ugovora o kupoprodaji nekretnina, od čak 33,8 odsto. Ukupna količina novca na tržištu nepokretnosti u poslednjem kvartalu 2021. godine iznosila je 1,8 milijardi evra.

Ipak, najveći deo novca, kako ukazuje Radosavljević – pere se kroz samu gradnju.
„To objašnjava ogroman rast građevinskog sektora koji nije posustao uprkos krizi i kovidu – stope rasta su dvocifrene. I to objašnjava činjenicu da se godišnje oko četiri miliona evra slije, tj. prođe kroz građevinski sektor“, navodi Radosavljević.

On ukazuje i na podatak da se od prometa u sektoru nepokretnosti od preko četiri milijarde evra gotovo 80 odsto obavlja iz – gotovog novca, a ne iz kredita.

„Suštinski, nelegalni novac stečen iz raznih nelegalnih aktivnosti se kroz građevinski sektor obrne i tako se legalizuje – pre svega kroz gradnju. U izveštaju je to dobro primećeno, iznos na koji se ukazuje dobrim delom korespondira prometu nepokretnosti u gotovini“, objašnjava sagovornik Infobiza.

Taj novac prođe kroz građevinski sektor i tako se „opere“, uđe u legalne tokove.

Plata 500, a kvadrat 10.000 evra

„I sada imate situaciju da u zemlji gde su prosečne plate od 500 do 550 evra, a najčešća isplaćena zarada 350 evra, kvadrat košta i 10.000 evra, a prosek u Beogradu se kreće od dve do tri hiljade evra. Posledice velikog obima nelegalnih aktivnosti, čiji se udeo u BDP Srbije procenjuje na 30 odsto, a slično je i u regionu, su višestruke“, upozorava Radosavljević.

On ističe da, prvo, imamo veliki upliv nelegalnih aktivnosti u legalne tokove.

„A onda oni utiču i kreiraju legalne tokove. S druge strane, imamo drastičan rast cena nekretnina, pa se dešava da oni koji žele da kupe stan iz legalnih tokova, iz kredita na primer, to ne uspevaju – često su nekretnine unapred prodate, a zgrada je tek počela da se gradi“, ukazuje sagovornik Infobiza.

Treće, dodaje, šalje se loša poruka legalnim investitorima koje takva situacija odbija.

„Posledice će biti najveće kada prestane ovakva situacija i kada tog novca preko noći nestane. Doći ćemo do toga da će građani uvideti da, zapravo, žive mnogo lošije. Taj novac koji se uliva ima multiplikativne efekte – imamo podsticanje tražnje, a tri milijarde evra je šest, sedam odsto godišnjeg BDP Srbije. Posledice su višestruke i siguran sam da će one kad-tad prevaliti na građane Srbije“, zaključuje Goran Radosavljević.

Izvor: Infobiz

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar