Home TekstoviB&F Plus Ulaganja u internet: Telekomi protiv „big teh“ družine

Ulaganja u internet: Telekomi protiv „big teh“ družine

by bifadmin

Najveće telekomunikacione kompanije u Evropi žale se na stalni pad profitabilnosti zbog velikih ulaganja u internet i skromnih naknada za korišćenje mreže, koju su preplavili sadržaji „big-teh“ kompanija. Izuzev Deutsche Telekoma, Orange, Telefonica i Vodafone su doživeli i pad cena akcija u poslednjih pet godina. Nasuprot njima, velike tehnološke kompanije koje ne učestvuju u finansiranju internet infrastrukture doživele su pravi bum na berzama, naročito tokom 2021. godine, a njihove kapitalizacije su neuporedivo veće nego kapitalizacije pomenutih telekoma, čak i do preko deset puta.

Najveće telekomunikacione kompanije u Evropi, Deutsche Telekom, Orange, Telefonica i Vodafone, nedavno su ponovo uputile zahtev velikim tehnološkim kompanijama da počnu da plaćaju korišćenje njihove mrežne infrastrukture, opisujući trenutnu situaciju kao „neodrživu”. One apeluju kod evropskih zakonodavaca da primoraju kompanije koje pružaju usluge društvenih mreža i usluge striminga da doprinesu troškovima vezanim za mrežnu infrastrukturu.

Naime, evropski telekom operateri su uložili ogromna sredstva u nadogradnju svoje mrežne infrastrukture i povećanje kapaciteta. Zahvaljujući tome, komunikacije i internet su neometano funkcionisali u Evropi tokom krize izazvane pandemijom, uprkos porastu vršnog fiksnog i mobilnog saobraćaja.

Međutim, prema nedavno prikupljenim statističkim podacima, više od polovine (57%) ukupnog mrežnog saobraćaja u 2021. godini pripisivalo se kompanijama Google, Netflix, Facebook, Apple, Amazon i Microsoft. Ovo predstavlja povećanje ukupnog saobraćaja od 33 odsto u odnosu na 2019. godinu. Poslednje brojke pokazuju da je to prvi put da je ukupan mrežni saobraćaj ovih šest kompanija veći od svih ostalih provajdera zajedno, a aplikacije za striming kao što su Youtube i Netflix zauzimale su skoro četvrtinu ukupnog mrežnog saobraćaja.

Doveden u pitanje 5G u Evropi

Stoga se u zajedničkom pismu, koje su potpisali izvršni direktori najvećih telekomunikacionih kompanija u Evropi, poziva na „pravednije rešenje“ za troškove mrežne infrastrukture. Potpisnici upozoravaju da ukoliko najveći provajderi internet usluga (ISP) budu morali da i nadalje sami snose ove troškove, to može dovesti u pitanje realizaciju plana za digitalnu transformaciju EU pod nazivom „Digitalna decenija“. Evropski telekomi se žale da im profitabilnost stalno pada zbog velikih investicija u modernizaciju internet infrastrukture, dok su s druge strane, kako ističu, naknade za korišćenje interneta vrlo skromne.

Izuzev kompanije Deutsche Telekom, telekom operateri Orange, Telefonica i Vodafone su doživeli i pad cena akcija u poslednjih pet godina. Podaci pokazuju da je cena akcija kompanije Telefonica pala za više od 50%, dok su Orange i Vodafone zabeležili pad od 25%, odnosno 30%. Nasuprot njima, velike tehnološke kompanije koje ne učestvuju u finansiranju internet infrastrukture doživele su pravi bum na berzama, naročito tokom 2021. godine, a njihove kapitalizacije su neuporedivo veće nego kapitalizacije pomenutih telekoma, čak i do preko deset puta.

Zbog pada profita, četiri velika provajdera internet usluga su jasno upozorila da je dalji razvoj internet infrastrukture u opasnosti, što bi moglo da ugrozi i brzo širenje 5G mreže. Podaci iz izveštaja o mobilnosti za 2021. godinu kompanije Ericsson pokazuju da je nivo penetracije 5G širom Evrope ostao nizak, i to na 6% u Zapadnoj Evropi i na samo 1% u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Iako je predviđeno da se ove brojke eksponencijalno povećaju do 2027. godine, takve optimistične projekcije mogu biti ometene nedostatkom resursa.

Nezadovoljstvo i preko okeana

Dok se odvija borba između evropskih provajdera internet usluga i „big teh“ kompanija oko podele troškova mrežnog saobraćaja, sve oči su uprte u Južnu Koreju zbog potencijalno značajnog pravnog presedana. U oktobru prošle godine, južnokorejski telekom provajder SK Broadband podneo je tužbu protiv kompanije Netflix, sa zahtevom da servis za striming mora da plati dodatne troškove za održavanje interneta koji su uzrokovani povećanim prometom na mreži. U toj zemlji već pripremaju zakon koji će naterati Netflix da participira u ulaganjima u internet.

Slični apeli sada se čuju i širom Sjedinjenih Američkih Država. Sve je više zahteva da „big teh“ kompanije usmere novac u Fond univerzalnih usluga (USF). Američko telo za telekomunikacije je osnovalo ovaj fond 1997. godine, kako bi pomogao u finansiranju izgradnje širokopojasnih mreža u ruralnim i neopsluženim područjima zemlje, kao i da bi pomogao Amerikancima sa niskim prihodima da priušte telekomunikacione usluge. Ali primarni izvori finansiranja USF-a su sami mrežni operateri, koji često prikupljaju taj novac putem USF naknada koje se naplaćuju njihovim klijentima.

Prema novoj, detaljnoj studiji kompanije Recon Analitics, američki internet saobraćaj na optičkim mrežama dostigao je tokom pandemije vrhunac na 27,3% iznad normalnih nivoa, dok je mobilni internet saobraćaj porastao za 22,6% iznad nivoa pre pandemije. Saobraćaj na kablovskim mrežama porastao je za 22,1% iznad pragova pre pandemije. Globalni trendovi su očito slični.

Vaso Dulović, generalni direktor kompanije Ilirika Investments

Biznis i finansije 195, mart 2022.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar