Home VestiEkonomija Eurostata: Albanija i BIH najsiromašnije zemlje u Evropi

Eurostata: Albanija i BIH najsiromašnije zemlje u Evropi

by bifadmin

Prema najnovijim podacima Eurostata, Bosna i Hercegovina je druga najsiromašnija zemlja u Evropi. Statistička agencija navodi da samo građani Albanije imaju niži standard, dok se Srbija nalazi na 52 odsto evropskog proseka.

„Bosna i Hercegovina je ispod 50 odsto evropskog prosjeka po standardu, odnosno 41 odsto, i bolje je rangirana samo od Albanije, koja ima standard od 39 odsto prosjeka Evropske unije“, navodi Eurostat.

Crna Gora ima 60 odsto proseka Evropske unije, Srbija nešto više od 50
Od zemalja u regionu najbolja je Crna Gora sa 60 odsto evropskog proseka, zatim Srbija sa 52 odsto, Severna Makedonija sa 49 odsto i Bugarska na začelju Evropske unije, koja je na 63 odsto evropskog proseka.

„Na nivou EU, Luksemburg je prošle godine imao najviši standard, 46 odsto iznad evropskog proseka. Slede Danska i Nemačka sa standardom višim za petinu“, navodi se u analizi, prenosi Index.hr.

Hrvatska je u grupi zemalja sa niskim standardom

Dodaje se da su najbliže proseku Evropske unije Italija, Litvanija i Kipar, dok Češka, Slovenija, Poljska, Španija, Portugal i Rumunija u proseku zaostaju za 15 odsto.

Hrvatska je, prema Nezavisnim novinama, u grupi zemalja sa niskim standardom u EU, izraženom u realnoj individualnoj potrošnji po glavi stanovnika, 27 odsto nižoj od proseka.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar