Home VestiEkonomija Cene imovine padaju, gde ulagati

Cene imovine padaju, gde ulagati

by bifadmin

Investitori ovu godinu neće pamtiti po dobrome. Berza je u padu; tržište obveznica ima najgoru godinu; glavne kriptovalute poput Bitcoina su pale; čak i nekad užareno tržište nekretnina počinje da puca. Gde god pogledate, cene imovine padaju.

Tim Goldman Sachs-a, predvođen glavnim američkim akcionarskim strategom Davidom J. Kostinom, dao je u istraživačkoj belešci nekoliko saveta ulagačima koji žele da investiraju na tim varljivim tržištima, prenosi Seebiz.
Njihovo savetovanje fokusirano je na staro pitanje za investitore na berzi: što je bolje, vrednosne deonice ili deonice rasta? Ili što ako, ovih dana, nije ni jedno ni drugo?

Rast nasuprot vrednosti

Za neupućene, vrednosne deonice imaju niže cene u odnosu na svoje fundamente (tj. prihode, neto prihode, novčane tokove itd.) od većine javnih kompanija, dok se deonice rasta cene po mnogo višim procenama jer imaju stope rasta koje su znatno niže.

Lyft je dobar primer rastuće deonice. Očekuje se da će gigant deljenja vožnje ove godine povećati prodaju za 27% i tržište ga visoko ceni, ali je u proletnjem kvartalu ostvario negativan neto prihod. Drugim rečima, u rast firme treba ulagati.

Hewlett-Packard je, s druge strane, solidan primer vrednosnih deonica. Prihodi multinacionalnog tehnološkog diva porasli su za manje od 5% u proletnem tromjesečju, ali se njegovim deonicama trguje samo osam puta više od zarade, u poređenju s prosečnim odnosom cene/zarade od 13,1 za S&P 500. Tu ima mnogo pouzdane vrednosti.

Izbor između vrednosnih i rastućih deonica uvek je izazov za ulagače, ali u godinama nakon Velike finansijske krize, rastuće deonice svedočile su neverojatnoj eri nadmašivanja predvođenih vrhunskim tehnološkim firmama.

Sada, međutim, s povećanjem kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi, porastom rizika od recesije i vrhuncem inflacije, Goldman kaže da će vrednosne deonice doći na svoje.

Investitori oprezni

“Trenutne relativne procene unutar tržišta kapitala upućuju na to da će faktor vrednosti generirati snažne povrate u srednjem roku”, napisao je Goldmanov tim, dodajući da bi vrednosne deonice trebalo da nadmaše deonice rasta za tri postotna boda tokom sedeće godine.

Investitori će možda hteti da budu oprezni ulažući u rastuće deonice jer će tim deonicama trebati “meko sletanje” i pad kamatnih stopa kako bi nadmašile S&P 500, tvrdi Goldman.

Uz to, rastuće deonice izgledaju osobito skupe u smislu višestrukih zarada i prihoda.

“Izuzetno visoke procene ponekad se mogu opravdati očekivanjima vrlo brzog rasta zarade. Međutim, važno je napomenuti da Goldmanovi ekonomisti još uvek vide samo 33% šanse za recesiju u SAD-u tokom sljedeće godine i 48% šanse za recesiju do septembra 2024″, dodaju.

Ipak, Goldmanov tim takođe je istakao da su vrednosne deonice istorijski imale bolje rezultate od rastućih deonica oko vrhunaca inflacije, mereno indeksom potrošačkih cena (CPI). A glavni ekonomista Goldmana, Jan Hatzius, rekao je u avgustu kako veruje da je inflacija već dosegla vrhunac, čak i ako je verovatno da će do kraja godine ostati povišena u odnosu na standarde.

“Vrednosne dionice nadmašile su dionice rasta u 12 mjeseci nakon sedam od zadnjih osam godišnjih vrhunaca temeljne CPI inflacije”, napisao je Goldmanov tim u sredu.

Vatra i led

Naravno, postoji još jedna mogućnost koju bi investitori mogli razmotriti. Goldman nije spomenuo ovu strategiju u svojoj belešci i ona uopšte ne uključuje deonice.

Iako bi vrednosne deonice mogle da nadmaše rastuće deonice u sledećoj godini, mnogi ulagači verovatno neće hteti natrag na tržište zbog poziva investicionih banaka da im predstoji još više problema.

Morgan Stanley je, na primer, stalno upozoravao da će toksična ekonomska kombinacija “vatre” (inflacije i rastućih kamatnih stopa) i “leda” (padajućeg ekonomskog rasta) držati niske cene dionica do kraja 2023.

Mnogi su ulagači pokušali preći na gotovinu kao sigurno utočište tokom ovih teških ekonomskih vremena, ali Ray Dalio, osnivač najvećeg svjetskog hedge fonda, Bridgewater Associates, tvrdi da je “gotovina još uvek smeće” zbog rastuće inflacije.

Izvor: Blic.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar