Home VestiEkonomija Zbog malih kaveza, jaja naših kokošaka ne mogu u EU

Zbog malih kaveza, jaja naših kokošaka ne mogu u EU

by bifadmin

Iako su nadležni u Ministarstvu poljoprivrede „odškirnuli“ ova vrata, posao nije završen i domaći proizvođači i dalje ne mogu ovaj proizvod da plasiraju na tržište EU.

U Ministarstvu poljoprivrede nisu mogli da nam kažu kada će konačno put biti otvoren i dokle se stiglo sa usaglašavanjem pravilnika. Proizvođači kažu da su u Briselu ranije pregovarali nadležni u resornom ministarstvu i u Upravi za veterinu i da bi oni mogli da znaju kada će izvoz biti omogućen. Uz to, jaja iz Srbije čak ne mogu da se transportuju preko teritorije zemalja EU.

Kako nam je rekao Rade Škorić, direktor Poslovnog udruženja za živinarstvo, sada izvozimo jaja u Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Crnu Goru i u Albaniju. Nedavno smo i oko 800.000 komada izvezli u Ekvatorijalnu Gvineju, avionom, ali ovaj transport nije isplativ. U odnosu na druge zemlje u Evropi, jaja u Srbiji su među najjeftinijima.

Potrebno je zameniti postojeće kaveze

– Da bismo mogli da izvozimo jaja u EU moramo ispuniti uslove iz pravilnika o dobrobiti životinja – kazao je nedavno Škorić.

– Potrebno je zameniti postojeće kaveze. Za to je nekoliko puta bio produžavan rok i poslednji ističe krajem decembra ove godine.

Pravilnik o držanju koka predviđa da jedna koka više ne bude na 550 centimetara kvadratnog prostora, već na 750. Proizvođači moraju da menjaju celokupnu opremu, jer je potreban veći prostor za kokoške.

– Visina će najmanje morati da bude 20 centimetara iznad koke, kako bi mogla da širi krila i više da se kreće – rekao nam je ranije Škorić.

– Obavezno mora da ima gnezdo, da ne nosi jaja na vidnom mestu, već da može da se osami, kako bi imala sve elemente iz života u prirodi. U kavezu će morati da budu drvene gredice, na kojima će koke da budu, kako ne bi samo stajale na goloj žici. Moraće da postoji „čeprkalište“, gde će moći da kljuca, deo gde da oštri kljun, ali i veći prostor za hranu i pijenje vode.

I dok srpski proizvođači čekaju da se uklone sve barijere, potrošači su primetili da su jaja sve skuplja. Veći izvoz prouzrokovao je i rast cena na domaćem tržištu, a Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije procenio je da bi pred Usrks mogli da platimo za komad i do 50 dinara.

– Neki kažu da može doći do cene od 40 ili 50 dinara po komadu pred uskršnje praznike i ono što se procenju jeste da će upravo biti manja potrošnja jaja, u odnosu na prethodne godine, što govori o padu kupovne moći i što je naravno u ovoj celoj priči i najtužnije – kazao je Stanić.

Cene

REPUBLIČKI zavod za statistiku izašao je sa podatkom da su jaja poskupela za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu. Stručnjaci smatraju da je to posledica drastičnog povećanja cene hrane, čak i više od 80 odsto. Uz to, tokom pandemije cena jaja po komadu je bila oko pet dinara, što je za proizvođače bilo daleko ispod isplativog.

Izvor: Nvosti

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar