Home VestiEkonomija Zbog cene OPEK razmatra smanjenje proizodnje nafte

Zbog cene OPEK razmatra smanjenje proizodnje nafte

by bifadmin

Ako cene ostanu na 70 dolara po barelu u vreme sledećeg sastanka organizacije OPEK +, ta grupa će biti sklona da razmotri dodatno smanjenje proizvodnje“, kaže En-Luiz Hitl, potpredsednica za oblast tržišta nafte u konsultantskoj firmi Vud Makenzi, prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

“Nedavni pad cena nakon razvoja bankarske krize u Sjedinjenim Američkim Državama verovatno je privremen osim ako američka ekonomija ne uđe u recesiju i ne uspori globalni ekonomski rast ispod naših izgleda za povećanje globalnog BDP-a od 2,2 odsto za 2023. godinu”, rekla je Hitl za Rigzone.

Na osnovu toga, predviđamo da će ukupna potražnja za naftom i naftnim derivatima za 2023. porasti za 2,5 miliona barela dnevno na godišnjem nivou. To podržava cene, posebno u drugoj polovini 2023.“, dodala je Hitl.

Na pitanje šta očekuje da će se desiti na sledećem sastanku OPEK +, Metju Bej, viši globalni analitičar u RANE-u, rekao je: „OPEK verovatno neće napraviti nikakve značajne poteze na sastanku u aprilu, iako bi zbog pad cena nafte tokom prošle sedmice OPEK + mogao razmotriti veće smanjenje proizvodnje kasnije ove godine”.

Sledeći sastanak OPEK-a u ponedeljak 3. aprila je samo savetodavni panel. Sastanak na kojem bismo pak mogli očekivati moguće promene nivoa proizvodnje je tek u junu, dodao je Bej.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar