Home VestiEkonomija Povećanjem akciza jasno stavljamo do znanja da inflaciju stavljamo pod tepih

Povećanjem akciza jasno stavljamo do znanja da inflaciju stavljamo pod tepih

by bifadmin

Ovogodišnji ambiciozni budžet doveo nas je do rebalansa, a posledično i povećanja akciza na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta za osam odsto.

Vlada Srbije usvojila je ovaj Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama koji će da se primenjuje od 1. oktobra 2023. godine, s tim da je za deo odredaba predviđeno da se primenjuje kasnije od navedenog roka.

Kako je navedeno u obrazloženju razloga za donošenje ovog zakona, predloženim povećanjem akciza očekuje se povećanje prihoda, pre svega, od derivata nafte i cigareta od oko četiri milijarde dinara do kraja 2023. godine.

Božidar Milinković privrednik iz Novog Sada kaže da povećanje akcize u bilo kojem vremenskom intervalu godine znači dodatni porez na građane, odnosno troškovi države se prebacuju na stanovništvo kako bi se u budžetu učinila preraspodela sredstava.

– Uzrok povećanja akciza su politička obećanja prema građanima i uslovljavanje države Srbije od strane kreditora za nove zajmove i kredite. Kreditori uvek procenjuju da li je država kreditno sposobna za izmirenje svojih dugova. Jedina opcija da država Srbija dobije kredit kako bi se zadužila u inostranstvu u trenutnoj situaciji jeste da kroz podizanje akciza i povećanjem cene struje obezbedi sredstva za vraćanje kredita inostranim kreditorima. Kroz EPS i NIS, Srbija ce vraćati kredite za uzete zajmove, a građanima će biti umanjena vrednost dohotka jer će povećanje cena osnovnih energenata preliti na rast cena svih ostalih proizvoda i usluga u bliskoj budućnosti – smatra ovaj privrednik.

Odliv deviza

Nažalost, kako predviđa, NBS će izgubiti bitku sa suzbijanjem inflacije restriktivnom monetarnom politikom jer Ministarstvo finansija upravo deluje suprotno.

– Odliv deviza iz Srbije nastaviće se sve većim tempom jer će naši građani iz pograničnih regija odlaziti preko granice i sipati gorivo u susednim državama gde će cena goriva po litri biti od 50 do 70 din jeftinije. Naravno odmah se postavlja i pitanje održivosti deviznog kursa u takvim situacijama. Na akcizu od 8 odsto treba dodati i PDV, pa je to skoro 10 odsto povećanje – nastavlja Milinković.

Milan Kovačević, ekonomista i konsultant za strana ulaganja, kaže da je u toku priprema rebalansa budžeta, a jedna od njegovih stavki su i akcize. Sama okolnost da radimo rebalans pokazaje da nismo bili realni u planiranju.

Ističe da je planirana manja inflacija, a kako nismo uspeli da ju dovedemo u red, u dovoljno opadanje, odmah smo krenuli sa obećanjima većih prihoda stanovništva i ostalih segmenata, što samo odlaže problem sa inflacijom koji imamo.

– Smirivanje inflacije traži da se uravnoteže ponuda i tražnja, a sa ovim potezom taj problem ćemo dodatno otežati. Mnoge stvari koje se sada rade su zapravo direktno u vezi činjenice da će biti izbori, da li na jesen ili proleće. Sa cenama goriva smo odavno visoki. Mi inače imamo jednu ideju da se upoređujemo sa drugima u troškovima bilo koje vrste, ali to nije realno. Da li je to cena goriva ili cena struje, u njih je ugrađena i naša zarada, koja je manja nego u drugim zemljama, među manjima i u regionu. Pozivamo se na druge zaboravljajući da smo siromašnija zemlja. Kažu cene struje su manje nego u drugim zemljama, to treba povećati. Nije tačno, cena struje bi trebalo da se smanji – rekao je Kovačević.

Za nove ideje treba para

Ističe da je u Srbiji poslednje vreme pojavilo mnogo novih ideja koje se obećavaju, poput nacionalnog stadiona i Ekspo izložbe, a da bi to sledili, treba para.

Kako najavljuje Kovačević, ne zna kako bi to drugačije moglo završiti nego još većim zaduženjima i većom inflacijom.

Ekonomski novinar Živan Lazić smatra da su akcize previše važan izvor novca za našu državu koja toliko uvozi i zapravo je ovisna o njima i carinama.

– Imamo dosta visoke cene cene goriva i u regionu, a mi smo zemlja u kojoj je sve skupo, pa i gorivo. Prihvatili smo da imamo navodno veće plate i jak dinar, pa je rezultat skupoća svega. Sa druge strane i dalje imamo jeftinije cigare nego drugi, a bez obzira na sve i dalje masovno vozimo kola. Mi imamo 2,3 miliona privatnih putničkih automobila, tu ne računam dostavna vozila i 6,8 miliona stanovnika. Dakle dva automobila po porodici. Obično su to kako ih zovemo „krntije“, ali se voze – nastavio je Lazić.

Porezi, akcize, državna kasa

U budžet naravno najviše stiže od poreza na promet, kako dodaje Lazić, akcize na duvan ga pune do 8 odsto ranijih godina, sada je to malo manje, dok akcize na gorivo donose 18 odsto sredstava u državnu kasu.

Kako su naglasili iz Vlade, predložene zakonske izmene su pažljivo odmerene kako ne bi izazvale neželjene poremećaje na tržištu Srbije, uz uvećanje budžetskih prihoda.

Dodaje se da se u cilju izbegavanja povećanja troškova zbog povećanja akcize ne menja ni iznos do kojeg se ostvaruje pravo na refakciju akcize za derivate nafte koji se koriste u transportne svrhe, grejanje, kao i u industrijske svrhe, a takođe, u cilju smanjenja troškova poljoprivrednih proizvođača, odnosno gazdinstava i fizičkih lica koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava, predloženo je uvođenje refakcije plaćene akcize na derivate nafte – dizel gorivo i biogorivo koje se kao motorno gorivo koristi u poljoprivredne svrhe za pogon poljoprivrednih mašina.

Ovim zakonom predlaže uvođenje novog akciznog proizvoda – nikotinske vrećice, od 1. januara 2024. godine, kojim se smatraju proizvodi za jednokratnu upotrebu upakovani u vrećice i koji sadrže nikotin ili jedinjenja nikotina i druge sastojke i isključivo su namenjeni oralnoj upotrebi, a koji se stavljaju u promet u skladu sa normativima propisanim za tržište Srbije.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar