Home VestiIT i nauka TikTok kažnjen u EU sa 345 miliona evra

TikTok kažnjen u EU sa 345 miliona evra

by bifadmin

Evropski regulator kaznio je platformu TikTok sa čak 345 miliona evra zato što nije dovoljno uradila da zaštiti privatnost svojih maloletnih korisnika.

Irska komisija za zaštitu podataka o ličnosti je jedan od glavnih istražitelja kršenja pravila o zaštititi podataka o ličnosti na Starom kontinentu budući da zbog irske poreske politike velike tehnološke kompanije često za svoje evropsko sedište biraju Dablin. Upravo zato se ovo telo nalazi u istom gradu.

To telo godinama je vodilo različite istrage ne samo o “velikoj četvorci” već i o drugim tehnološkim kompanijama. Jedna od tih istraga pokazala je da je TikTok profile svojih korisnika koji su u tom trenutku bili maloletni po automatizmu činio javnima tako da su svi na mreži mogli da gledaju i komentarišu njihove snimke. Takođe je dozvoljavao i deci ispod 13 godina da imaju svoje profile, što je strogo zabranjeno.

Sve ovo se dešavalo pre tri godine, ali je istraga tek skoro završena i kompanija BajtDens, koja stoji iza ove aplikacije, je tek sada kažnjena. Iz pomenute kompanije su rekli medijima da su u međuvremenu i oni sami promenili ova podešavanja na TikTok-u, i bez kažnjavanja. Naime, oni su u septembru 2021. izmenili podešavanja tako da svi nalozi korisnika mlađih od 16 godina do difoltu budu privatni. Zato smatraju da kažnjavanje nije bilo ni potrebno.

Izvor: Kvarc

Foto: viarami, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar