Home VestiEkonomija Ekstremna pohlepa se vratila na Wall Street, promena raspoloženja na tržištu

Ekstremna pohlepa se vratila na Wall Street, promena raspoloženja na tržištu

by bifadmin

CNN-ov indeks straha i pohlepe, koji prati sedam indikatora tržišnog raspoloženja u Sjedinjenim Državama, ove sedmice je prešao u “ekstremnu pohlepu”, što je označilo zapanjujući preokret u odnosu na prije samo nekoliko meseci, kada je indeks bio na teritoriji ekstremnog straha.

Dakle, šta se krije iza promene raspoloženja na tržištu?

Ideja o mekom sletanju (kada se stope inflacije smire i ekonomija izbegne recesiju) verovatno igra veliku ulogu u indeksu ovog raspoloženja investitora.

Američki bruto domaći proizvod (BDP), prilagođen inflaciji, porastao je 3,3% u četvrtom kvartalu 2023. godine, objavilo je u četvrtak Ministarstvo trgovine. Ta mjera je iznad ranijih prognoza koje su govorile da će ekonomija skočiti svega 1,5%, prema procjenama FactSeta.

„Recesija koja se nije desila“

Potrošačka potrošnja, koja čini oko dve trećine američke ekonomije, takođe je rasla po solidnoj stopi od 2,8 posto u četvrtom tromesečju, navodi se u izveštaju.

U međuvremenu, stope inflacije su pale u prošlom kvartalu. Indeks cena za ličnu potrošnju, preferirani merač inflacije Federalnih rezervi, dostigao je 1,7% za kvartal, ispod cilja Fed-a od 2%.

Ekonomisti koje je anketirala Nacionalna asocijacija za poslovnu ekonomiju sada velikom većinom kažu da će američka ekonomija ove godine izbeći recesiju, sudbinu koju su mnogi predviđali za 2023.

Ovo je „recesija koja se nije desila“, rekla je Lidija Bosoar, viša ekonomistkinja u EY-u, u belešci za klijente u četvrtak.

„Ukupno gledano, privreda je uspešno plovila kroz 2023. s rastom od 2,5% u proseku za godinu, poništavajući sve zloslutne prognoze za recesiju. Gledajući unapred, nastavljamo kroz meko sletanje kao najverovatniji ishod ove godine čak i ako skup faktora i rizika govori da su šanse za recesiju oko 35%.

Zvaničnici centralne banke SAD-a, Federalnih rezervi (Fed) sada očekuju i otvoreno razgovaraju o smanjenju kamatnih stopa ove godine.

Guverner Fed-a Kristofer Voler je prošle sedmice rekao da “sve dok se inflacija ne oporavi i ne ostane na povišenom, verujem da će (Fed) moći da smanji ciljni raspon stope federalnih fondova ove godine.”

Finansijska tržišta trenutno procenjuju otprilike 51% šanse da će Fed smanjiti stope u martu i oko 90% šanse da će se to desiti u maju, prema CME FedWatch Toolu.

Izvor:Investitor.me
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar