Home TekstoviNove tehnologije Zapadne zemlje sve više cenzurišu internet

Zapadne zemlje sve više cenzurišu internet

by bifadmin

Google je objavio izveštaj o zahtevima za uklanjanje sadržaja sa interneta koji pokazuje da sve više zapadnih država, koje važe za bastione slobode informisanja, pokušava da cenzuriše interenet.

Google je na službenom blogu objavio da se mnogim zahtevima koje su dobili ugrožava sloboda govora.

Neki od ovih zahteva dolaze od strane zemalja „od kojih to nikada ne bismo očekivali“ – zapadnih demokratija koje niko ne povezuje sa cenzurom. One traže uklanjanje sadržaja povezanih sa politikom. Na primer, Google je dobio zahtev Španije da ukloni 270 linkovana blogove i članke na internetu na kojima se kritikuju javne osobe (iz Googlea nisu pristali na to), dok su Poljaci tražili uklanjanje članka koji kritikuje njihovu agenciju za razvoj preduzetništva, kao i osam linkova na taj članak.

Policija iz Velike Britanije od najvećeg interenet pretraživača je zatražila skidanje pet naloga sa YouTubea (sa više od 640 video zapisa) zbog promovisanja terorizma, a dobili su i veliki broj zahteva za uklanjanje sadržaja iz SAD (najveće povećanje tih zahteva zabeleženo je upravo od strane SAD) i Nemačke u kojoj su vladine agencije tražile blokiranje više od 900 linkova na kojima se kritikuje vlada.

Zanimljiv je bio zahtev Kanađana koji su tražili da se ukloni klip osobe koja urinira po njihovom pasošu, baca ga u wc šolju i potom pušta vodu, što je Google odbio.

Ove zahteve uglavnom traže države, odnosno sudovi ili regulatorna tela tih država.

Pročitajte i ovo...