Home VestiPolitika i društvo Italijanski izbori: Neizvesno, ali neki gubitnici su već poznati

Italijanski izbori: Neizvesno, ali neki gubitnici su već poznati

by bifadmin

Iako još uvek nisu poznati zvanični pobednici nedeljnih izbora u Italiji, Mario Monti već može da se okarakteriše kao najveći gubitnik, piše Rojters. Anarhistički pokret „Pet zvezdica“ komičara Bepea Grila privukao je više ljudi nego što se očekivalo i uzrokovao pometnju, a najverovatnije i novu raspodelu na političkoj sceni.


Jučerašnja izlaznost na parlamentarnim izborima u Italiji bila je 55%, odnosno 5% manje nego 2008. godine, zašta italijanski mediji u najvećoj meri krive loše vremenske uslove. Po svemu sudeći, ishod će do kraja biti veoma neizvestan. Iako prema poslednjim predizbornim istraživanjima sada već bivši premijer Monti, profesor ekonomije po zanimanju, važi za političara koji uživa najviše poverenja među građanima Italije (sa 85%), na izboriam će on najverovatnije proći kao četvrti. Razlog za to je njegova neočekivana odluka da osnuje novu partiju desnog centra i sa njom nastupi na izborima.

Demokratska partija Pjer Luiđija Bersanija najverovatnije će završiti na prvom mestu kad se budu sabrali rezultati, dok joj konačni uspeh ugrožava Silvio Berluskoni, čija partija se prethodnih meseci „povratila iz mrtvih“. Ipak, najviše nedoumica ima oko konačnog udela u novoj političkoj sceni Italije pokreta „Pet zvezdica“ komičara Bepea Grila, koji je „cunami kampanjom“ obišao sve veće gradove i napravio veoma posećene mitinge. Analitičari predviđaju da bi Grilo i njegov anarhistički pokret mogao da dobije čak više od 10% podrške kod revoltiranih građana, čime bi podela poslaničkih mesta u novom sazivu Gornjeg i Donjeg doma parlamenta i borba oko poslaničke većine postala veoma zanimljiva i neizvesna.

Pročitajte i ovo...