Home Posle 5 Infobus, knjige na točkovima:Ima jedna biblioteka, noge ima, svuda stiže

Infobus, knjige na točkovima:Ima jedna biblioteka, noge ima, svuda stiže

by bifadmin

Infobus, jedinstvena pokretna biblioteka u maju navršava deceniju rada. Tokom proteklih 10 godina postao je najomiljenije utočište i mladih i starijih žitelja u selima prijepoljske opštine. Poznati zvuk motora se očekuje sa takvim nestrpljenjem da, kada snegovi zaveju a putevi postanu neprohodni, seoski učitelji i nastavnici sami nose knjige svojim susedima.

infobus

„Ima jedna biblioteka, noge ima, svuda stiže“… Tako ovu jedinstvenu pokretnu biblioteku koja kruži selima oko Prijepolja – Infobus – opisuje jedan sedmogodišnji korisnik. Pre no što autobus krene kotrljajući na točkovima oko tri hiljade knjiga, multimedijalne sadržaje i modernu IT opremu, za put ga „opemaju“ upravnica Matične biblioteke “Vuk Karadžić” u Prijepolju Nermina Duran, bibliotekarka Armina Špirtović i knjižničar – vozač Infobusa Predrag Dulović. Iz bibliotečkog fonda Infobusa, koji sadrži 10.000 knjiga i drugih bibliotečkih sadržaja, biramo aktuelne naslove, a knjige koje su rezervisane a nemamo ih u fondu pozajmljujemo iz matične biblioteke, dok za studente i lokalne istraživače vršimo međubibliotečku pozajmicu uglavnom stručne literature iz fondova Narodne biblioteke Srbije, univerzitetskih i drugih biblioteka. Svakodnevno nabavljamo dnevnu štampu i časopise. Trenutno vršimo zamenu starih članskih karti novim karticama sa bar-kodom jer smo prešli na elektronsko zaduživanje korisnika u programskom okruženju COBISS”, opisuje tipičan radni dan Nermina Duran. “Svakog dana u pola deset pre podne Infobus je već u naselju koje je predviđeno rasporedom“ dodaje Armina Špirtović. „Ako je naselje veće, Infobus tu ostaje ceo radni dan, dok se u manjim mestima zadržava oko dva sata i potom odlazi u drugo. Za to vreme najmlađi korisnici mogu da se zabave edukativnim igračkama, a stariji da pročitaju dnevnu štampu, koriste internet i zamene pozajmljene knjige“.

Zahvaljujući radu mobilne biblioteke kao i ogranka u Brodarevu, prijepoljska biblioteka predstavlja – nažalost za sada jedinu – instituciju kulture dostupnu lokalnom seoskom stanovništvu. Usluge Infobusa mogu besplatno koristiti svi stanovnici naselja do kojih pokretna biblioteka dolazi. Infobus ima punktove u 15 prigradskih i seoskih naselja prijepoljske opštine, okruženih sa još 35 sela, pa na taj način pokriva preko tri petine ukupne opštinske teritorije (blizu 70% seoskog područja). Infobus, uz osnovnu funkciju  pozajmne  biblioteke, meštanima prijepoljskih sela služi i kao internet pošta i centar za edukaciju, budući da su takvi sadržaji većini nedostupni, a zbog velike udaljenosti naselja u kojima žive, lošeg javnog prevoza i – siromaštva. Na nivou opštine dohodak po stanovniku čini svega 39% republičkog proseka, broj nezaposlenih u odnosu na broj stanovnika je skoro 60% , dok je ruralno stanovništvo suočeno sa najvećim rizikom od siromaštva upravo zbog neodgovarajućeg obrazovanja i nedostatka kvalifikacija.

infobus5

Svašta iza vrata 

Zato je pokretna biblioteka za prijepoljsku opštinu bogatstvo kojim se ne može pohvaliti nijedna druga lokalna zajednica, ističu naše sagovornice. U maju se navršava deset godina od kako je ovaj projekat pokrenut u saradnji prijepoljske i Narodne biblioteke Srbije, a zahvaljujući podršci Fonda za otvoreno društvo, Državne lutrije Srbije, Opštine Prijepolje i Ministarstva kulture. Sadržaj ove neobične biblioteke je tokom ovog perioda bivao sve raznovsrniji, postavši dostupan sve većem broju korisnika. Tako je pre tri godine otvoren i punkt Infobusa  u okviru Službe za psihijatrijske bolesti Opšte bolnice u Prijepolju. Čitaonica koja raspolaže knjižnim fondom od oko hiljadu naslova, multimedijalnim jedinicama, časopisima, društvenim igrama namenjena je pacijentima ove ustanove iz Prijepolja, Priboja, Nove Varoši i Sjenice, a taj prostor se koristi i za radne terapije u okviru Psihijatrijskog odeljenja.

„Infobus mnogim našim korisnicima predstavlja pravi društveni događaj i jedini način da zadovolje deo svojih kulturnih potreba. Jer, to nije samo servis za posuđivanje knjiga, DVD-a, časopisa. Kada otvori svoja vrata, bibliobus postaje mesto za edukaciju, razonodu, druženje, soba za čitanje bajki, radionica u kojoj se može naučiti mnogo korisnih i vrednih stvari koje interesuju  decu, tinejdžere, odrasle, studente, penzionere“, kaže Nermina Duran. Mlađi čitaju daleko više nego stariji, posebno osnovci. „Najmlađi najčešće biraju slikovnice sa poznatim junacima iz crtanih filmova”, priča nam Armina Špirtović, dok roditelji uzimaju za njih bajke i druge kraće prozne forme koje su bogato ilustrovane. Tinejdžerima su najomiljeniji avanturistički romani – epska fantastika – ali je, naravno, nezobilazna i školska lektira”. Odrasli najčešće biraju popularne naslove beletristike ali i knjige iz oblasti poljoprivrede, istorije, popularne psihologije i medicine. Naše sagovornice napominju da su u poslednje vreme veoma traženi multimedijalni kursevi za samostalno učenje stranih jezika (Berlic, Pons, EuroPlus Reward) i ECDL priručnici za informatičku obuku. “Za mnoge stanovnike prijepoljskih sela i opština, Infobus predstavlja jedini prozor u svet. Oni koji nemaju pristup internetu često koriste Infobus kako bi kontaktirali sa rodbinom i prijateljima, što bar donekle umanjuje osećaj otuđenosti i izolovanosti. Takođe, mnogima je to mogućnost da potraže posao, napišu i pošalju CV, ili da pretražuju edukativne sadržaje. Internet se u Infobusu koristi i za zabavu, poput on-line igranja šaha, za pisanje seminarskih i drugih radova, domaćih zadataka…”

infobus4

Maštaonica na točkovima

Na pitanje u čemu najviše uživaju u svom poslu, Armina  i Predrag bez premišljanja kažu da je to saznanje da korisnicima ulepšavaju svakodnevnicu, šaljući im poruku da neko na njh misli. Kako za mališane tako i za one starije, ovo kotrljajuće „čudo“ je pravo utočište, a mnogi, posebno oni najmlađi, nestrpljivo smišljaju želje za sledeći dolazak Infobusa. To je verovatno i jedan od razloga što mu se svi tako iskreno raduju kada čuju poznat zvuk motora niz ulicu. „Moje dete vrišti od sreće kada nađe knjigu za kojom traga“, priča Maja Ninković, tridesetdvogodišnja domaćica koja je i sama „pasionirani“ korisnik Infobusa. Čarobnim mirisom biblioteke zarazila se još u detinjstvu, „ali, pošto su životni putevi podjednako neverovatni kao i knjige nastavila sam život u mestu za koje nisam baš bila pripremljena – na selu. Interesantna stvar je to da na mestu koje obiluje hranom, voćem i povrćem, gladujem već petnaest godina za onim što je bilo sastavni deo mog pređašnjeg života – za knjigom. Onaj kome je knjiga strast razumeće me. I onda, da budem patetična, kao svetlo u potpunom umnom mraku pojavio se Infobus. Da znate da mu ime priliči. Toliko dragocenih informacija na jednom mestu. Svako može da pronađe sebe u tom čarobnom vozilu“.

Profesor razredne nastave Dragan Kuveljić komentariše da u današnje vreme ništa nije ostalo tako učmalo, nepromenjivo i tradicionalno kao škola. „U takvom ambijentu školske biblioteke su već odavno uspavane, a ako je učmalost bolest onda su one u dubokoj komi iz koje se teško mogu probuditi. Pojava pokretne savremeno opremljene biblioteke predstavlja početak novog života knjige, a prostor Infobusa sam više puta zajedno sa učenicima koristio u radioničarske svrhe, što se pokazalo kao pun pogodak.“ Za Zorana Divca, seoskog učitelja i poljoprivrednika, „Infobus je sijalica koja pokušava da rastera tamu oko učmale seoske sredine. Uspeo je da oko sebe okupi i mlade i stare. Njegov veliki značaj je što obilazi zabita seoska područja, čiji su stanovnici kilometrima udaljeni od gradske biblioteke, a seoske ni ne postoje. Sa Infobusom, „svi njegovi korisnici imaju dobru saradnju“. To je posebno važno u vreme oštrih i surovih zima, po kojima su ovi predeli poznati. Tada u pomoć priskaču učitelji i nastavnici, kaže Nermina Duran, koji sami odnesu knjige korisnicima u svome mestu, jer znaju sa kakvim nestrpljenjem ih očekuju.

Katarina Marinković B&F 96

infobus1

Pročitajte i ovo...