Home VestiEkonomija H1Telekom: Predstečajna nagodba zbog prezaduženosti

H1Telekom: Predstečajna nagodba zbog prezaduženosti

by bifadmin

H1 Telekom je treći veliki alternativni fiksni operater u Hrvatskoj koji je pokrenuo postupak predstečajne nagodbe, nakon Optime telekoma i Metroneta. Time su na tržištu fiksnih telekomunikacija od velikih operatera ostale samo kompanije iz grupe Hrvatski telekom, grupe Vipnet i Amis telekom, prenosi portal Poslovni.hr. H1 Telekom kojeg je planirao da preuzme Vipnet, ovim postupkom je napravio neočekivani obrt, jer je samo pre desetak dana izvor blizak Hrvatskoj poštanskoj banci, koja je suvlasnik 41,25 odsto H1 Telekoma, uveravao da se banka osigurala visokim rezervacijama i da joj se ne žuri da proda svoj udeo.

U zahtevu za pokretanje predstečajnog postupka, uprava H1 Telekoma je navela da je ukupan dug operatera 297,35 miliona kuna (39,6 miliona evra), uz ocenu da je većina duga nastala zbog investicija u infrastrukturu i napredna tehnološka rešenja, u iznosu od 200 miliona kuna (26,6 miliona evra). Preduzeće zapošljava 178 radnika, a prethodne godine prihodi su mu porasli na 220 miliona kuna i ostvarilo je neto dobit.

Communication Tower

Na fiksnom tržištu telekomunikacija, H1 Telekom nudi triple-play usluge i sa oko 100.000 korisnika drugi je najveći konkurent Hrvatskom telekomu. Oko 90 odsto korisnika H1 Telekoma su hrvatske banke. U dopisu koji je uprava preduzeća poslala Fini navodi se da je pokretanje procesa predstečajne nagodbe prvi korak prema finansijskom restrukturiranju preduzeća, za koje je planirano da se brzo završi i da to neće uticati na operativno poslovanje i status zaposlenih. Naprotiv, iz H1 Telekoma najavljuju rast korisničke baze i nastavak kampanje u tom cilju.

Pročitajte i ovo...