Home VestiPolitika i društvo Ovozemljaski biznis: Vatikanska banka učetvorostručila profit

Ovozemljaski biznis: Vatikanska banka učetvorostručila profit

by bifadmin

Prvi korak ka transparentnosti poslovanja Vatikanske banke privukao je veliku pažnju javnosti zato što u njenom izveštaju stoji da se bančnin profit prošle godine učetvorostručio.

Naime, bilans stanja Vatikanske banke pokazuje da je ona vredna 5 milijardi evra, čemu je svakako doprineo bančin prošlogodišnji profit od 86,6 miliona evra, koji se poprilično uvećao od onog iz 2011. od 20,3 miliona evra.

vatikanska banka

Za ovoliki skok profita zaslužni su “povoljni rezultati trgovanja i veća vrednost obveznica, kao rezultat višegodišnjeg smanjenja kamatnih stopa na finansijskim tržištima”.

Dakle, iako je ova banka zbog svoje okrenutosti humanitarnim ciljevima dugo insistirala na različitosti od drugih, komercijalnih banaka, ovi rezultati pokazuju da je ona, šta više, i uspešnija od mnogih poslovnih banaka. Samo u 2012. Vatikanska banka je uslužila više od 20.000 klijenata na kojima je samo od naknada i provizija zaradila 12 miliona evra. Osim klasičnog tržišnog načina poslovanja, banka dokazuje da se bavi “ovozemaljskim” stvarima i kroz druge primere, od kojih su najsvežije optužbe za pranje novca za koje italijanski istražni organi tvrde da su ga dokazali.

Izvor: Kvarc

Pročitajte i ovo...