Home VestiPolitika i društvo Zeleni pooštravaju uslove koalicije sa Merkelovom

Zeleni pooštravaju uslove koalicije sa Merkelovom

by bifadmin

Pregovori o formiranju nove nemačke vlade i dalje su u toku, a stranka Zelenih, koja je osvojila 8,4% glasova, zateže pregovore sa Merkelinim konzervativcima zbog neslaganja po pitanju energetske, socijalne i poreske politike.

greenmerkel
Danas uveče trebalo bi da budu održani novi razgovori o formiranju eventualne koalicije između Hrišćansko-demokratske unije Angele Merkel i stranke Zelenih. Potonji su već bili skeptični oko učestvovanja u koaliciji, a sada su dodali i novi uslov pošto je ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih odbio pritiske drugih evropskih država da Nemačka prihvati više severnoafričkih izbeglica nakon utapanja više od 300 emigranata kod ostrav Lampeduza prošle nedelje.

„Fridrihov stav je za nas potpuno neprihvatljiv pošto je pitanje izbeglica od ključne važnosti za Zelene. Koaliciju mogu da zamislim samo ako država promeni ovaj svoj stav i primi veći broj izbeglica“, istakla je na konferenciji za štampu vođa poslaničke grupe Zelenih Katrin Gering-Ekart. Fridrih je član bavarske CSU koja se protivi stvaranju koalicije sa Zelenima. Prema njegovim rečima, Nemačka je ove gdoine već prihvatila više od 100.000 novih izbeglica, više nego ijedna druga zemlja EU, otprilike 946 izbeglica na miliona stanovnika, u poređenju sa Italijom, gde je odnos 260 prema milion. Politički analitičari su dočekali ovaj zahtev za daljom liberalizacijom imigracione politike od strane zelenih sa izvesnim iznenađenjem, s obzirom da su oni postigli relativno loše izborne rezultate. Zeleni su jaki u glavnom gradu Berlinu, ali ne i ostatku zemlje. Nemačka je posle Drugog svetskog rata imala prilično liberlanu imigracionu politiku, ali je ona pooštrena 1993. godine, posle postizanja rekorda od čak pola miliona novih izbeglica.

Pročitajte i ovo...